Strijders van ISIS verlaten Aleppo

Strijders van de extremistische rebellengroepering ISIS (Islamitische Staat in Irak en de Levant) hebben zich teruggetrokken uit delen van Noord-Syrië, waaronder de stad Aleppo. De aftocht volgde na een ultimatum vorige week van het al-Nusra Front, de officiële vertegenwoordiging van Al Qaida in Syrië.

VAN ONZE CORRESPONDENT REMCO ANDERSEN

BEIROET - Strijders van ISIS, een van de sterkste strijdgroepen in Syrië, hergroepeerden nabij de noordoostelijke provincie Raqqa, hun bolwerk. Dat meldde het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, een oppositiegroep. Drie weken geleden wisten rebellengroepen ISIS-strijders ook al te verdrijven uit hun bases in de oostelijke provincie Deir ez-Zor.

Het ultimatum kwam na de moord op een belangrijke leider van al-Nusra, waarvoor rebellen ISIS-strijders verantwoordelijk houden. Al Nusra dreigde daarop ISIS uit Syrië te verdrijven, tenzij ze zich uiterlijk afgelopen zaterdag zouden onderwerpen aan een islamitische rechtbank.

Mogelijk berekende ISIS dat hun aanwezigheid in Aleppo zo'n aanval niet zou doorstaan. Gisteravond was onduidelijk of andere rebellengroepen alsnog de aanval in zouden zetten.

Opmerkelijk is de rol van al-Nusra, voor de opkomst van ISIS de meest radicale rebellenbrigade in Syrië. Beide groepen komen voort uit Al Qaida. Maar de leider van ISIS verzette zich vorig jaar tegen plannen van al-Nusra om op instructie van Al Qaida-leider Ayman al-Zawahiri zijn groepering te annexeren.

Sindsdien opereert ISIS autonoom en voert de groepering een terreurbewind in de gebieden die onder haar controle vallen. De groep onthoofdt geregeld tegenstanders of andersgelovigen. Afgelopen vrijdag tweette een supporter van ISIS live hoe een man wegens diefstal de hand werd afgehakt. ISIS is verantwoordelijk voor tientallen ontvoeringen van westerse en Syrische journalisten en hulpverleners.

Al Nusra bestaat vooral uit Syriërs en stelt zich gematigder op dan ISIS, dat grotendeels buitenlandse strijders telt. Sinds rebellengroepen in december de aanval inzetten op ISIS, stierven bijna tweeduizend mensen bij gevechten tussen beide. Die onderlinge strijd verzwakt de rebellie tegen het regime van de Syrische president Assad.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden