Strijders van IS verdrijven Iraaks leger uit Ramadi

De Iraakse stad Ramadi is zondag geheel in handen gevallen van Islamitische Staat (IS). Het Iraakse leger heeft na dagen van zware gevechten alle posities in de hoofdstad van Anbar, de grootste provincie van Irak, opgegeven. De recente opmars van IS in Irak is het grootste succes van de extremisten sinds het leger en sjiitische milities vorig jaar een tegenoffensief inzetten.

ReutersAFP en AP
Een brandende auto in Ramdadi. Beeld reuters
Een brandende auto in Ramdadi.Beeld reuters

IS maakte de inname van Ramadi zondagavond bekend op het internet. 'God heeft de soldaten van het kalifaat toegestaan de hele stad schoon te vegen', stond te lezen op jihadistische websites. 'Zij hebben er nu de controle, met bataljons tanks en raketlanceerders.'

Kort daarvoor had de woordvoerder van de provincie, Mouhannad Haimour, toegegeven dat het commandocentrum van het leger in Ramadi in handen van IS was gevallen.

De militairen waren op de vlucht geslagen en moesten zich terugtrekken naar een locatie ten westen van de stad, waar ze leken te zijn ingesloten door strijders van IS. Persbureau Reuters hoorde van een officier dat de opstandelingen de Iraakse troepen met luidsprekers oproepen hun wapens neer te leggen, met de belofte van een veilige aftocht.

De Iraakse premier Haider al-Abadi heeft de veiligheidsdiensten en het leger in Anbar zondag opgedragen zich niet verder terug te trekken. Hij heeft sjiitische milities gezegd zich voor te bereiden op een offensief in de overwegend soennitische provincie.

Het Iraakse leger trekt zich terug uit Ramadi. Beeld ap
Het Iraakse leger trekt zich terug uit Ramadi.Beeld ap

Sektarische spanningen

Al-Abadi lijkt daarmee voorbij te gaan aan het risico van sektarisch geweld. Tot nu waren de sjiitische milities afzijdig gehouden van de strijd in de provincie Anbar, juist met het oog op de sektarische spanningen. De provinciale raad heeft ingestemd met het inzetten van sjiieten.

De opmars van IS begon donderdag met een reeks zelfmoordaanslagen, die vrijdag werd voortgezet. Naar schatting vijfhonderd mensen kwamen daarbij om het leven.

Strijders van Islamitische Staat hebben zich teruggetrokken uit de historische Syrische stad Palmyra. Dat heeft de gouverneur van de provincie Homs zondag bekendgemaakt. Palmyra is een van de beroemdste archeologische plekken in het Midden-Oosten en staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De stad bevat onder meer zuilen uit de tijd van het Romeinse rijk en tweeduizend jaar oude ruïnes.

Amerikaanse commando's hebben bij een operatie in het oosten van Syrië IS-commandant Abu Sayyaf gedood. Zijn vrouw is gevangengenomen. Een yezidi-vrouw die door het stel als slavin werd gehouden werd bevrijd. Dat heeft het Pentagon zaterdag gezegd. Abu Sayyaf had de leiding over de olievelden in de regio die in handen van IS zijn.

Het pas de tweede keer dat Amerikaanse grondtroepen in actie kwamen in Syrië. Een eerdere missie was gericht op de bevrijding van Amerikaanse gijzelaars.

Een Libische veiligheidsadviseur heeft tegen de Britse zender BBC gezegd dat Islamitische Staat vanuit Noord-Afrika militanten smokkelt naar Europa op vluchtelingenbootjes. Volgens de Libiër willen de strijders aanslagen plegen in Europa.

Gevluchte inwoners van Ramadi. Beeld epa
Gevluchte inwoners van Ramadi.Beeld epa

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden