Strijders schieten 14 Tadzjiekse gardisten dood

Onbekende strijders hebben gisteren het hoofdkwartier van de presidentiële garde in de Tadjiekse hoofdstad Doesjanbe overvallen en veertien gardisten doodgeschoten....

Van onze correspondent

MOSKOU

Volgens het hoofd van de presidentiële garde, Gafar Mirzojev, drong een groep van ruim zeventig zwaarbewapende mannen de barakken binnen, waarna zij de gardisten met pistolen met geluiddempers doodschoten.

Een woordvoerder van president Imomali Rachmonov zei dat de aanval duidelijk tot doel had het vredesproces te saboteren. Rachmonov en de leider van de verenigde oppositie, Said Abdoello Noeri, sloten in juni na bijna vijf jaar burgeroorlog een vredesakkoord. Noeri kreeg de leiding over een commissie van nationale verzoening die voorbereidingen moet treffen voor nieuwe verkiezingen.

Verder werd afgesproken dat de oppositie een derde van de zetels in de regering zou krijgen, maar tot nog toe hebben de twee partijen daarover geen overeenstemming kunnen bereiken. Ook is er niets gekomen van de samenwerking tussen het regeringsleger en de strijders van de oppositie, die in september in Doesjanbe terugkeerden.

Oppositieleider Noeri veroordeelde de overval op de presidentiële garde gisteren en ontkende tevens dat zijn mannen erbij betrokken waren.

Waarnemers sluiten niet uit dat de overval het werk is van één van de andere gewapende groeperingen die in de hoofdstad opereren. Het is een publiek geheim dat Doesjanbe verdeeld is in sectoren die door de verschillende krijgsheren beheerst worden. De meest prominenten onder hen zijn Mirzojev van de presidentiële garde en Soechrob Kasymov, de commandant van de speciale ordetroepen van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Naar verluidt moeten alle bedrijven en winkels in de sectoren een heffing betalen aan de groepering die hun wijk beheerst.

Onlangs raakten Kasymovs troepen in de hoofdstad slaags met strijders van de militieleider Rizvon Sodirov. Die is berucht geworden door ontvoeringen van onder meer medewerkers van het Rode Kruis en de VN. Sodirovs mannen hebben onlangs ook enkele familieleden van Mirzojev ontvoerd.

De afgelopen tijd waren er ook spanningen tussen Mirzojevs presidentiële garde en de troepen van Kasymov, maar Mirzojev zei gisteren dat Kasymov niet achter de overval zat.

Ook tijdens de burgeroorlog, die aan tienduizenden mensen het leven heeft gekost en honderdduizenden Tadzjieken op de vlucht heeft gejaagd, speelde de rivaliteit tussen de verschillende clans in het land een belangrijke rol.

Grote delen van de ex-Sovjetrepubliek worden nog steeds beheerst door krijgsheren die zich maar weinig van de regering in Doesjanbe aantrekken. Zo heeft de regering bijna geen greep op de noordelijke provincie Leninabad, waar de voormalige premier Abdoelladzjanov heer en meester is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden