Strijders Libië veroveren tweede stadje op IS

Een strijdmacht die olieterminals in Oost-Libië onder controle heeft, zegt opnieuw een stadje te hebben veroverd op Islamitische Staat (IS). De Petroleum Facilities Guard (PFG) maakte dinsdag bekend Nawfiliyah te hebben veroverd op IS-strijders. Op maandag zei de groep het vlakbij gelegen Ben Jawad te hebben ingenomen. De strijders willen Sirte omsingelen, het belangrijkste bolwerk van IS

Sirte, het belangrijkste bolwerk van IS in Libië, in 2011. Beeld AP

Beide stadjes liggen ten oosten van Sirte. Ze bevinden zich op zo'n 130 kilometer van de belangrijke havenstad.

De PFG zegt geen verliezen te hebben geleden bij de strijd om Nawfiliyah. Bij de inname van Ben Jawad zouden wel vijf strijders zijn gedood. In Libië wordt sinds de val van Moammar Kadhafi in 2011 gevochten om de macht en om de olievoorraden. Door de chaos is IS erin geslaagd militair ook voet aan de grond te krijgen in het land, na Syrië en Libië.

De extremisten opereren veelal vanuit Sirte, die geheel in hun handen is. Ook beheersen ze een kuststrook rond de stad van zo'n 150 kilometer lang. Onder Kadhafi was Sirte een belangrijk toevluchtsoord voor de Kadhafi-familie. Sinds de val van Kadhafi is de Libische olieproductie, een van de belangrijkste economische peilers van het land, met circa driekwart gedaald.

Vijandigheid

Volgens een VN-rapport heeft IS nog geen wortel geschoten in de Libische samenleving en geniet ze weinig steun geniet onder de bevolking - eerder vijandigheid. Geen van de lokale jihadistische groepen wil met IS samenwerken. Van de naar schatting 2.500 IS-strijders komt een aanzienlijk deel uit het buitenland.

IS viel begin dit jaar twee olie-installaties aan nabij het oliestadje Ras Lanuf. De terreurbeweging dreigde toen met meer aanvallen op olieterminals. Ook vatte een olietank in de haven van Benghazi vlam bij gevechten tussen IS-militanten en het Libische leger.

In een video kondigden de jihadisten aan nog zeker vijf andere oliehavens te zullen vallen. Es Sider, de andere grote oliehaven naast Ras lanuf, behoort tot de doelwitten. De haven is recent al meerdere keren door IS aangevallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.