Strijdende partijen Macedonië praten weer over vrede

Macedonische en Albanese politici hebben donderdag in de noordwestelijke stad Tetovo hun vredesbesprekingen hervat. Onder aanmoediging van een zware delegatie van westerse bemiddelaars namen de partijen weer plaats aan de onderhandelingstafel, nadat in de vroege ochtend een nieuw staakt-het-vuren tussen leger en rebellen van kracht was geworden....

ReutersAP en AFP

In aanwezigheid van NAVO-chef Robertson, EU-vertegenwoordiger Solana en voorzitter Mircea Geoana van de OVSE, kwamen de politieke vertegenwoordigers bijeen in Tetovo. De stad, die al maanden toneel is van zware gevechten tussen leger en rebellen, werd bewust gekozen als ontmoetingsplaats. 'Tetovo heeft vrede nodig, en wij kunnen laten zien dat de vrede in Tetovo kan terugkeren', zei de Macedonische president Trajkovski.

Een westerse diplomaat zei dat er 'nieuwe voorstellen' zullen worden gedaan over 'het belangrijkste discussiepunt' in de vredesplannen: de status van de Albanese taal. In het laatste voorstel van de Amerikaanse en Europese gezanten, James Pardew en François Léotard, zou het Albanees de tweede officiële taal worden in gebieden waar voornamelijk Albanezen wonen. Dat was voor de Macedonische premier Georgievski reden om het plan van tafel te vegen. De Albanezen stapten daarop uit het overleg, waarna de gevechten oplaaiden.

Het nieuwe bestand dat beide partijen woensdag sloten, werd gisteren redelijk goed nageleefd. De rebellen maakten aanstalten zich uit de buitenwijken van Tetovo terug te trekken naar posities die zij bezetten op 6 juli, toen het vorige staakt-het-vuren werd overeengekomen.

Niettemin zal het moeilijk blijven een akkoord te bereiken over meer rechten voor de Albanese bevolking dat voor beide partijen aanvaardbaar is. Bovendien blijft de sfeer in het land zeer gespannen. KFOR-militairen onderschepten woensdag in Kosovo, aan de grens met Macedonië, een grote hoeveelheid wapens bestemd voor de Albanese rebellen. Twaalf mannen werden gearresteerd. Het Macedonische ministerie van Binnenlandse Zaken verhoogde de spanning door een aanklacht wegens misdaden tegen de menselijkheid in te dienen tegen Ali Ahmeti, de politiek leider van de rebellen die woensdag met de NAVO het huidige bestand overeenkwam.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden