Strijdende partijen Libië ondertekenen VN-akkoord

De meeste strijdende partijen in Libië hebben zaterdagavond in de Marokkaanse stad Skhirat het door de Verenigde Naties (VN) voorgestelde 'vredes- en verzoeningsakkoord' ondertekend. De vertegenwoordigers van het parlement in Tripoli bleven afwezig.

Redactie
null Beeld afp
Beeld afp

'Het is werkelijk een belangrijke stap in het vredesproces', verklaarde Bernardino Léon, de VN-afgevaardigde voor Libië. Bij de ondertekening waren vertegenwoordigers van het Libische parlement in Tobroek en vertegenwoordigers van de gemeenten, de politieke partijen en het maatschappelijk middenveld aanwezig.

Belangrijkste afwezigen waren de vertegenwoordigers van het parlement in Tripoli. Het bestand, waarin onder meer melding wordt gemaakt van de vorming van een regering van nationale eenheid en van de organisatie van nieuwe verkiezingen, was dinsdag namelijk verworpen door dat parlement. Léon benadrukte dat 'de deur open blijft' voor de afwezigen.

Machtsstrijd
In Libië woedt sinds vorig jaar een hevige machtsstrijd tussen een internationaal erkende regering in het oostelijke Tobroek en een islamistisch bewind in Tripoli. Beide coalities hebben verscheidene strijdende milities rond zich geschaard.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden