Campagnedagboek

Strijden voor een zetel: 'Ik heb de gaafste baan, die geef ik alleen op voor de Kamer'

In de aanloop naar de verkiezingen volgt Volkskrant.nl vier kandidaten die, gezien de peilingen, hard moeten strijden om een zetel. Hoe vergaat het Arjan Erkel (nummer 23 op de CDA-lijst), Foort van Oosten (nummer 33 van de VVD), Anne Scheltema Beduin (nummer 14 van GroenLinks) en Mei Li Vos (nummer 20 van de PvdA)?

Kandidaat-Kamerleden in debat in Nieuwegein Beeld John Prins
Kandidaat-Kamerleden in debat in NieuwegeinBeeld John Prins

Sinds de eerste aflevering van deze rubriek op 20 augustus is er veel veranderd in de peilingen (de laatste Politieke Barometer van Ipsos Synovate geeft de VVD 34, de PvdA 32, het CDA 12 en GroenLinks 4 zetels). Mei Li Vos was toen nog niet zeker van een zetel. Nu strijdt haar partij met de VVD om de winst. De VVD heeft de koppositie vooralsnog kunnen handhaven. Foort van Oosten is ervan overtuigd dat hij over een week naar Den Haag vertrekt. Voor Arjan Erkel en Anne Scheltema Beduin beloven de peilingen nog niet veel goeds, maar wie weet wordt hun strijd op 12 september toch beloond.

Onderling verwedden de kandidaten een fles wijn voor diegene die het best de zeteluitslag van zijn eigen partij voorspelt. Nog vijf dagen tot de verkiezingen.

De kandidaten over de laatste loodjes:

undefined

Foort van Oosten (1977) combineert zijn wethouderschap Financiën in Schiedam met het campagne voeren voor de VVD. Strijdt hij hard genoeg, dan moet hij afscheid nemen van zijn gemeente en mag hij in september plaatsnemen in de Kamer. Hij staat op plek 33 op de lijst.

'Gisteravond ging ik op de Hogeschool Rotterdam in debat met onder anderen PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer en SP-Kamerlid Sadet Karabulut. Spannend om met zulke ervaren politici in debat te gaan over de arbeidsmarkt, Europa, de zorg. Het debat werd voorgezeten door oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas, dat maakte het wel bijzonder.

Eerder deze week was ik in Gouda op de christelijke hogeschool de Driestar samen met SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf. Ik mag dromen dat ik ooit zo'n ontvangst krijg als hij daar. Hij was daar duidelijk een bekende.

Hoe gaat dat met die debatten? Je wordt uitgenodigd. Vaak worden ze georganiseerd door lokale partijafdelingen, soms ook door hogescholen of stichtingen. Vaak heeft het publiek zijn stem al bepaald, maar ik vind het leuk om te doen. En je weet nooit wat de spinoff is in de lokale media.

Ik heb altijd gezegd: ik ga voor Den Haag. Ik heb als wethouder de gaafste baan die ik ooit heb gehad. Die geef ik alleen op voor het Kamerlidmaatschap. Ik heb ingezet op 40 zetels voor de VVD, daar ga ik nog steeds voor. Als een ander de weddenschap wint, doe ik een flesje Schiedamse jenever cadeau.'

Van Oosten bij christelijke hogeschool Driestar, helemaal links SGP-Kamerlid Dijkgraaf Beeld
Van Oosten bij christelijke hogeschool Driestar, helemaal links SGP-Kamerlid Dijkgraaf
Debat in Rotterdam Beeld
Debat in Rotterdam

Arjan Erkel (1970) werd ongevraagd een bekende Nederlander toen hij in 2002 in Dagestan werd ontvoerd. Hij werkte toen voor Artsen Zonder Grenzen. Erkel is cultureel antropoloog en staat nu als 23ste op de lijst van het CDA.

'Ik ben net op werkbezoek bij een duurzame boerderij in Sliedrecht. Aan tafel zit een Georgiër die als enige in Georgië een duurzame boerderij heeft, naar Nederlands voorbeeld. Ik ben hier voor de campagne, maar ook om te laten zien dat het CDA bij de landbouw betrokken is. Straks gaan we flyeren op een braderie in Kinderdijk.

Woensdagavond stond ik in café De Komedie, bij mij om de hoek in Rotterdam. Eerst was er een debat tussen de lijsttrekker van SOPN en een lokale VVD'er. Daarna gingen we in gesprek met zo'n dertig man publiek in de kroeg. Dat was erg leuk. Vaak zit je met politici heen en weer te zeuren over cijfers en het verleden. Nu ging het eens een keer over de toekomst.

Begin deze week stond ik op het Plein in Den Haag bij een actie van stichting Simavi, we hielden een minuut stilte tegen moedersterfte. Ik heb een mooie klok van ze gekregen. Die heb ik aan mijn dochtertje gegeven, ze gebruikt hem als wekker. Het hele huis schrikt er 's ochtends wakker van.

Ik krijg veel respons tijdens het flyeren. Omroep Max zond deze week een programma uit over mijn ontvoering. Daar kreeg ik weer veel mooie reacties op. Laatst zei iemand tegen me: 'Ik hoef geen foldertje van je, ik weet al dat ik op je ga stemmen'.

Voor de weddenschap: ik blijf bij 21 zetels voor het CDA.'

Erkel in Den Haag met stichting Simavi Beeld
Erkel in Den Haag met stichting Simavi

Mei Li Vos (1970) was van 2006 tot 2010 Kamerlid voor de Partij van de Arbeid. Ze voerde het woord over de flexibele arbeidsmarkt, nu wil ze wederom strijden voor de ZZP'er. Ze keert terug als nummer 20 op de lijst.

'Ik had deze week elke avond debatjes. Ik probeer naar bijeenkomsten te gaan waar niet iedereen zijn stem al heeft bepaald, om juist in gesprek te gaan met zwevende kiezers. Ik was bijvoorbeeld bij een debat dat was georganiseerd door de vereniging van freelance eventmanagers, liberale D66-achtige types. Achteraf zei iemand: 'Potverdorie, je hebt me weer bij de club gehaald.'

Een deel van ons succes is natuurlijk Diederik Samsom, maar ook al die vrijwilligers die langs de deuren gaan en flyeren op straat. Dat canvassen hebben we een tijd niet gedaan. Uit de campagne van Obama van 2008 weten we dat het werkt.

Nee, ik krijg geen nare reacties. Het klimaat lijkt wat zachter te zijn geworden, ook online. Mensen stellen nog wel hele kritische vragen, maar dat schelden op internet is er niet meer bij.

Op de foto staat een vrijwilliger met een bakje appelmoes met een kers erop. Dat kregen we voorafgaand aan een debat bij een Van der Valkhotel, dat bestaat dus nog. Meestal kom je tijdens de campagne niet verder dan een broodje op het station. Van der Valk was voor ons grote luxe.

Ik wil mijn inzet voor de weddenschap bijstellen. We worden groter dan de VVD, 35 zetels!'

'Met kleine Vos op de fiets naar een rozenactie' Beeld
'Met kleine Vos op de fiets naar een rozenactie'
'Een bakje appelmoes met een kers, het bestaat nog' Beeld
'Een bakje appelmoes met een kers, het bestaat nog'

Anne Scheltema Beduin (1984) is advocate en in het bezit van drie masterdiploma's. Ze is een van de nieuwkomers bij GroenLinks en staat op plek 14.

'Ik was net bij mijn eerste leerlingendebat op het Stedelijk Gymnasium in Leiden. Tot nu toe de grootste opkomst en de intelligentste vragen, terwijl het publiek, vijfdeklassers, nog niet mag stemmen. Er was echt een debatcultuur op die school. Hoopgevend voor de toekomst. Op straat zie ik onder jongeren veel minder interesse en kennis.

In Nieuwegein kwam ik laatst Foort van Oosten weer tegen, we staan samen op de foto. Dat moest ook een jongerendebat zijn, maar er was vooral eigen aanhang van de kandidaten. Van tevoren werd er gestemd en was GroenLinks derde. Na het debat waren we eerste, dat was leuk.

Voor een debat in Kampen werd ik door de lokale GroenLinks-fractieleider op de fiets van het station gehaald. Fijn als je wordt opgevangen, soms voel je je een beetje lonely als je weer ergens alleen naar toe moet.

Gisteren hebben we samen met Tofik Dibi 130.000 handtekeningen voor het kinderpardon overhandigd aan minister Leers van asiel. Helaas gaat Leers er niets mee doen. Een pardon geeft volgens hem een verkeerd signaal, maar het gaat ons om zo'n zevenhonderd kinderen die hier geworteld zijn en daarom niet terugkunnen. Dat is echt een reden om een linkse partij te stemmen.

Ik blijf erbij dat we 11 zetels gaan halen, ik heb er graag een flesje wijn voor over om optimistisch te blijven. Die moeten we dan maar gezamenlijk opdrinken.'

Anne in de O van GroenLinks Beeld Carel Bruring
Anne in de O van GroenLinksBeeld Carel Bruring
Debat in Nieuwegein, Anne in het midden, links van haar Foort van Oosten Beeld John Prins
Debat in Nieuwegein, Anne in het midden, links van haar Foort van OostenBeeld John Prins
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden