Campagnedagboek

Strijden voor een zetel: 'Elk zaaltje hetzelfde, dat Groundhog Day-gevoel'

In de aanloop naar de verkiezingen volgt Volkskrant.nl vier kandidaten die, gezien de peilingen, hard moeten strijden om een zetel. Hoe vergaat het Arjan Erkel (23 van het CDA), Foort van Oosten (33 van de VVD), Anne Scheltema Beduin (14 van GroenLinks) en Mei Li Vos (20 van de PvdA)?

Een debat voor ZZP'ers waar Mei Li Vos aan deelnam Beeld
Een debat voor ZZP'ers waar Mei Li Vos aan deelnam

Anne Scheltema Beduin (1984) is advocate en in het bezit van drie masterdiploma's. Ze is een van de nieuwkomers bij GroenLinks en staat op plek 14.

'Donderdagavond kwam ik Foort van Oosten tegen, de VVD'er in deze rubriek, bij een debat in Brielle. Wij konden samen het Lenteakkoord verdedigen tegenover een zaal vol kritische PvdA'ers. Foort kon vertellen over de financiële noodzaak van het akkoord en ik over de vijftien pijnlijke maatregelen die GroenLinks heeft teruggedraaid. Een mooie en onverwachte samenwerking, toen stonden de kandidaten van de PvdA en DPK wel even op hun neus te kijken.

Het was mijn eerste debat in de campagne, dus dat was best spannend. Gelukkig waren er geestige gespreksleiders die voor een vriendelijke sfeer zorgden. Foort heeft me achteraf nog naar de trein gebracht. Zei hij: 'Dankzij ons kunnen we zo hard rijden dat je de trein haalt.' En ik: 'Nee, je moet 80 rijden, dit is slecht voor de volksgezondheid.'

De volgende dag deed ik mee aan een debat in Rotterdam over het vreemdelingenbeleid. Dat was veel heftiger dan in Brielle. Het publiek bestond uit asielzoekers en mensen uit die wereld. Vooral de VVD kreeg het te verduren. Ik kreeg alleen lastige vragen van een man van Leefbaar Rotterdam. Ik heb het idee dat er na de verkiezingen een iets menswaardiger vreemdelingenbeleid komt.

Ik ga nog steeds voor elf zetels voor GroenLinks, om de moed erin te houden. In de peilingen staan we op vier, maar ik geloof dat 50 procent van de kiezers nog zweeft, dus ik heb nog hoop.'

Anne (rechts) Beeld Bill Crompton
Anne (rechts)Beeld Bill Crompton
Het debat in Brielle, Anne Scheltema en Foort van Oosten als 3de en 2de van rechts Beeld Annette Blaset
Het debat in Brielle, Anne Scheltema en Foort van Oosten als 3de en 2de van rechtsBeeld Annette Blaset

Foort van Oosten (1977) combineert zijn wethouderschap in Schiedam met het campagne voeren voor de VVD. Strijdt hij hard genoeg, dan moet hij afscheid nemen van zijn gemeente en mag hij in september plaatsnemen in de Kamer. Hij staat op plek 33 op de lijst.

'Ja, in Brielle kwam ik Anne Scheltema tegen dat was erg leuk. Het was haar eerste debat, maar ze deed het goed. Dat debat was georganiseerd door de PvdA, dus ik kreeg veel kritische vragen. De volgende dag ontmoette ik de nummer 33 van de SP bij een debat in Schoonhoven. Diezelfde plek op de lijst, dat schiep meteen een band. Die avond was georganiseerd door de VVD, dus had ik het gemakkelijker.

Zaterdag is de VVD met acht bussen het hele land doorgetrokken. Ik tourde door Zuid-Holland. Om 8.30 uur 's ochtends stond ik al op de markt met Fred Teeven onder het mom van 'handen uit de mouwen'. Ik vond het het gaafst in Schiedam, mijn eigen gemeente. We hebben met z'n allen geflyerd in de winkelstraat. Tenslotte hebben we in Delft Delftsblauwe tegeltjes met VVD-slogans uitgedeeld.

In de tussentijd ben ik druk met mijn werk als wethouder in Schiedam. We zijn nu bezig met de begroting voor de komende vier jaar. Als ik in september naar de Kamer ga, dan moet de raad er nog naar kijken, maar zit het werk van het college er al wel op.

Mijn voorspelling? Ik zet nog steeds in op 40 zetels voor de VVD.'

null Beeld Foort van Oosten
Beeld Foort van Oosten
De VVD in Schiedam (Foort 3de van links) Beeld
De VVD in Schiedam (Foort 3de van links)

Arjan Erkel (1970) werd ongevraagd een bekende Nederlander toen hij in 2002 in Dagestan werd ontvoerd. Hij werkte toen voor Artsen Zonder Grenzen. Erkel is cultureel antropoloog en staat nu als 23ste op de lijst van het CDA.

'Ik heb me gekgeflyerd op het Alexanderplein in Rotterdam. Ja, flyers met mijn eigen foto erop. Iedereen mag zijn eigen materiaal maken bij het CDA. In Utrecht ben ik in gesprek gegaan met de West-Afrikaanse gemeenschap. Daar heb ik verteld over het project-YEP: young ethnic professionals. Er is een enorme groei in die markt.

Bij een CDA-bijeenkomst in Almere heb ik een liedje gezongen: 'Green, green grass of home' van Tom Jones. Dat nummer zong ik vaak tijdens mijn ontvoering in Dagestan. Vooral die eerste zin komt er heel goed uit, mensen waren onder de indruk. Nee, dat staat helaas niet op YouTube. Vorige week was ik op Bonaire. Gisteren hebben we spotjes opgenomen in het Papiaments voor de campagne in de Caraïben (zie hieronder, red.).

Ik durf nog niet te zeggen of ik in de kamer kom, maar ik krijg bemoedigende berichten. Ben Jolink pleit voor een stem op mij. Ik hoor van niet-CDA'ers: als je dan toch op het CDA stemt, stem dan op Erkel. Een ander zegt: 'Ik hoef de debatten niet meer te volgen, ik heb mijn held al gevonden'. Dat is motiverend. Ik schat op dit moment nog steeds 21 zetels voor het CDA.'

Erkel op Bonaire Beeld
Erkel op Bonaire

Mei Li Vos (1970) was van 2006 tot 2010 Kamerlid voor de Partij van de Arbeid. Ze voerde het woord over de flexibele arbeidsmarkt, nu wil ze wederom strijden voor de ZZP'er. Ze keert terug als nummer 20 op de lijst.

'Al die zaaltjes lijken op elkaar. Ik was afgelopen week weer in zo'n zaaltje voor een debat over ZZP'ers. Toen kreeg ik weer dat Groundhog Day-gevoel, net als zes jaar geleden, telkens dezelfde zaaltjes, dezelfde woordvoerders, dezelfde onderwerpen en conclusies. Op een gegeven moment kan je de debatten niet meer van elkaar onderscheiden. Ik vermijd nu de zaaltjes door vooral online campagne te voeren.

Dit weekend was ik wel weer ouderwets de straat op in Amsterdam en in Ede. Je merkt dat de PvdA in de lift zit. Je wordt nog hartelijker ontvangen: 'Hé, daar heb je de PvdA!' Het campagnedoel is om een miljoen gesprekken te voeren in het land, we zitten al rond de 750.000. Ik merkte op straat dat veruit de meeste mensen hun keuze nog niet hadden gemaakt. Op de markt in Ede zeiden ze dan wel: 'We vinden u heel lief en leuk, maar we gaan wel christelijk stemmen.'

Vorige week zei ik tussen de 25 en de 30 zetels. Nu concreet: 29 zetels voor de PvdA.'

Mei Li voor haar campagnekantoor in Amsterdam-West Beeld
Mei Li voor haar campagnekantoor in Amsterdam-West
'Telkens zo'n zelfde zaaltje, het Groundhog Day-gevoel' Beeld
'Telkens zo'n zelfde zaaltje, het Groundhog Day-gevoel'
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden