Campagnedagboek

Strijden voor een zetel: 'Als ik Roemer was, zou ik bloednerveus zijn'

In de aanloop naar de verkiezingen volgt Volkskrant.nl vier kandidaten die, gezien de peilingen, hard moeten strijden om een zetel. Hoe vergaat het Arjan Erkel (23 van het CDA), Foort van Oosten (33 van de VVD), Anne Scheltema Beduin (14 van GroenLinks) en Mei Li Vos (20 van de PvdA)?

VVD-wethouder Foort van Oosten wil de Kamer in Beeld Foort van Oosten
VVD-wethouder Foort van Oosten wil de Kamer inBeeld Foort van Oosten

Arjan Erkel (1970) werd ongevraagd een bekende Nederlander toen hij in 2002 in Dagestan werd ontvoerd. Hij werkte toen voor Artsen Zonder Grenzen. Erkel is cultureel antropoloog en staat nu als 23ste op de lijst van het CDA. Gisteren vloog hij naar New York om voor de partij de expat vote binnen te slepen.

'Ik heb geprobeerd te slapen vannacht. Ik heb een enorme jetlag natuurlijk. Het is nog ochtend, maar ik moet eruit, campagnevoeren. Ik ga twee Nederlandse bedrijven bezoeken, Suit Supply en een advocatenbureau. En vanavond is er een expatborrel. Daar ga ik uitleggen over de dubbele nationaliteit en hoe het CDA daar instaat.

Hoe staat we daarin? Als je emigreert kan je je paspoort kwijtraken, dat is zonde, dan verlies je mensen. Nu is er een verschil tussen mensen die er inkomen en mensen die eruitgaan. We zijn aan het onderzoeken of je dat kan scheiden, zodat expats niet de dupe kunnen worden van restricties die gelden voor immigranten. Juridisch zijn daar wat mogelijkheden en wat moeilijkheden. Op de site nederlanderblijven.com krijgt het CDA twee van de drie vlaggetjes.

Ik ontmoet ook nog Eelco Key, de expat-kandidaat van D66. Die zal bij de borrel wel wat lastige vragen gaan stellen, dat hoort erbij. Toen ik op de lijst kwam, ben ik door andere CDA-expats gevraagd om me hiervoor in te zetten. Ik heb die ervaring als expat, ik heb een vrouw met een andere nationaliteit en kinderen met een dubbel paspoort.

Morgen vlieg ik naar Aruba, daar heb ik een lunch met de minister-president. Zondag en maandag ben ik op Bonaire. Dus ik combineer de expats met die nieuwe kieskring van de Caribische eilanden. De reis wordt grotendeels betaald door de campagnekas. Maar als je naar de BES-eilanden gaat, is New York dichtbij.

Mijn zetel? Ik heb de laatste peilingen nog niet gezien. Ik doe mijn best, ik moet er echt voor strijden.'

null Beeld Arjan Erkel
Beeld Arjan Erkel
Erkel in New York met een CDA-spaarvarkentje Beeld Arjan Erkel
Erkel in New York met een CDA-spaarvarkentjeBeeld Arjan Erkel

Foort van Oosten (1977) combineert zijn wethouderschap in Schiedam met het campagne voeren voor de VVD. Strijdt hij hard genoeg, dan moet hij afscheid nemen van zijn gemeente en mag hij in september plaatsnemen in de Kamer. Hij staat op plek 33 op de lijst.

'De campagneaftrap is natuurlijk zaterdag met het congres. Ik heb al wel posters opgehangen. We hebben in Schiedam een vijftiental houten borden staan. Voorheen deed de gemeente dat, nu moet je zelf met een kwast in de weer. En als andere partijen daar weer overheen plakken, moet je weer opnieuw.

Dinsdag deed ik mee met een debat op de TU Delft met Kamerleden van D66, GroenLinks en ChristenUnie. Ik viel in voor Annewil Lucas. Dat was wel spannend, maar één keer moet je vuurdoop zijn. Ik heb verteld dat wij voor het sociaal leenstelsel zijn. Ja, er was een redelijk grote opkomst, maar ik sluit niet uit dat het op het programma stond van de eerstejaars.

Ik voer primair campagne voor de VVD, maar ik ga ook flyers uitdelen met mijn eigen foto erop. In Schiedam hebben we het motto: 'Stuur uw wethouder naar Den Haag'. Ik ga ervanuit dat ik op een goed verkiesbare plek sta. Daarvoor moet nog wel het nodige gebeuren, ik kan de toekomst niet voorspellen.'

Foort van Oosten Beeld vvd.nl
Foort van OostenBeeld vvd.nl
Posters plakken Beeld Foort van Oosten
Posters plakkenBeeld Foort van Oosten

Anne Scheltema Beduin (1984) is advocate en in het bezit van drie masterdiploma's. Ze is een van de nieuwkomers bij GroenLinks en staat op plek 14.

'Ik heb net twee uur gesproken over relatieproblemen en vechtscheidingen met leden van de ChristenUnie. Het was een rondetafelgesprek georganiseerd door de CU. Ik was er namens GroenLinks om een ander geluid te laten horen. Ik zei: moet de overheid zich met je relatie bemoeien? Nee, ik kon daar niet veel stemmen winnen, maar het was een leermoment. Voor het eerst ging ik in m'n eentje namens GroenLinks ergens naartoe. Ik heb flink mijn mening geventileerd en ook nog mensen aan het lachen gemaakt.

De GroenLinks-fractie organiseert iedere ochtend om 9.00 uur voor de kandidaten een campagnebrainstorm, een halfuur waarin het nieuws en de campagne worden besproken. Daar was ik dinsdag. Het is super open, je kan de wildste suggesties doen, alles wordt serieus besproken. Een voorbeeld? Of we ons meer zouden moeten inzetten voor Syrië en meer diplomatieke middelen moeten aanwenden. Maar dat is wat prematuur want er is net een nieuwe VN-gezant aangesteld, dat bracht ik in.

Ik heb vanochtend het televisiedebat teruggekeken. Ja, Jolande was goed, overtuigend. Ze bleef overeind tussen al die mannen. Knap dat je daar rust kan uitstralen. Nu kijk ik er anders naar dan vroeger, het heeft meer diepgang. Ik vraag me af: hoe zou ik het doen, wat kan ik leren?

Komt mijn zetel dichterbij? Ja, waarom niet, 14 zetels halen lijkt me niet realistisch, maar het zou kunnen dat als we gaan regeren, mensen boven mij op de lijst een plek in het kabinet krijgen en ik alsnog in aanmerking kom voor een zetel. Dat gevoel heb ik nu wel meer dan gisteren.'

null Beeld Anne Scheltema Beduin
Beeld Anne Scheltema Beduin

Mei Li Vos (1970) was van 2006 tot 2010 Kamerlid voor de Partij van de Arbeid. Ze was woordvoerder over de flexibele arbeidsmarkt, nu wil ze wederom strijden voor de ZZP'er. Ze keert terug als nummer 20 op de lijst.

'Voor mijn onlinecampagne heb ik dinsdag de ombudssite pvdzzp.nl gelanceerd. Daar kunnen ZZP'ers vragen stellen aan Den Haag. Het loopt goed, ik krijg veel reacties.

Gisteren heb ik ouderwets campagne gevoerd bij de Erasmus Universiteit met de PvdA-jongeren, de Jonge Socialisten. We hebben condooms uitgedeeld met de opdruk 'Keihard de sociaalste'. Er waren vooral economie- en geneeskundestudenten. Niemand wist nog op wie ze gingen stemmen. Misschien zeiden ze dat wel omdat ze bij het PvdA-standje langskwamen. Maar ze wisten wel waar ze zich zorgen over maken: de langstudeerboete en marktwerking in de zorg.

Ja zeker, ik heb vertrouwen in mijn zetel. Zeker na het debat van gisteren. Ik hoor van alle kanten dat Samsom het goed deed. Mijn vriend, geen PvdA'er, zei het ook. Ik voelde het al aan mijn water, ik denk dat we zo'n dertig zetels gaan halen. Die televisiemomenten kunnen zoveel uitmaken. Als ik Roemer was, zou ik bloednerveus zijn. Je hoeft maar verkouden te zijn of iets verkeerds te zeggen. Nee, ik ga zeker niet achterover leunen. De campagne is pas klaar na de verkiezingen.'

Onderweg naar de Erasmus Universiteit Beeld Mei Li Vos
Onderweg naar de Erasmus UniversiteitBeeld Mei Li Vos
Op campagne Beeld Mei Li Vos
Op campagneBeeld Mei Li Vos
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden