Strijd tegen valse euro loopt spaak

De opsporing van criminelen die zich bezighouden met het vervalsen van euro's dreigt vast te lopen. Sinds de introductie van de euro is valsemunterij voor nationale politiekorpsen geen prioriteit meer....

Van onze verslaggever Jan Meeus

Dit zegt Willy Bruggeman, plaatsvervangend hoofdcommissaris van Europol. Europol is sinds de introductie van de euro in 2002 verantwoordelijk voor de bestrijding van valsemunterij. Volgens Bruggeman schieten de bevoegdheden van zijn dienst tekort om dit effectief te doen. Dit geldt volgens Bruggeman ook voor de bestrijding van fraude met Europese subsidies.

Uit cijfers van de Europese Centrale Bank (ECB) blijkt dat het aantal valse eurobiljetten explosief stijgt. In de tweede helft van 2002 werden 145 duizend valse biljetten getraceerd, zes keer zoveel als in de eerste helft van 2002. Een woordvoerder van de ECB verklaart dat ook de kwaliteit van de vervalsingen beter wordt.

De nationale politiediensten geven minder prioriteit aan de strijd tegen valsemunterij vanwege het grensoverschrijdende karakter van deze vorm van criminaliteit. Europol mag op grond van de huidige regels alleen informatie verzamelen en analyseren. Voor het oppakken en vervolgen van criminelen is de dienst aangewezen op de nationale politiekorpsen.

Het pleidooi van Bruggeman voor een eigen opsporingsdienst bij Europol ligt gevoelig binnen Europa. Op dit moment hebben lidstaten een veto bij beslissingen op het terrein van justitie.

Het oprichten van een Europese politiedienst heeft verstrekkende gevolgen, beaamt Bruggeman. 'Een Europese politiedienst impliceert de benoeming van een Europese officier van justitie.'

Dat zou betekenen dat bijvoorbeeld het Nederlandse Openbaar Ministerie vanuit Europa de opdracht kan krijgen om verdachten te vervolgen. Minister van Justitie Donner is een tegenstander van een dergelijk model. Donner verklaarde eerder dit jaar dat het nationale recht bepalend moet blijven.

Politiesamenwerking in Europa is een van de gevoeligste thema's tijdens de nu lopende onderhandelingen over een nieuwe Europese grondwet. De bedoeling is dat het vetorecht van de lidstaten voor beslissingen op dit terrein verdwijnt. Donner vindt dat er ruimte moet worden gemaakt voor een Europees strafrecht voor bepaalde grensoverschrijdende vormen van criminaliteit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden