Nieuws Aanslag IS

Strijd tegen IS ‘bijna voorbij’, groep pleegt aanslagen Syrië: 50 doden

Terwijl een hoge generaal van de coalitie tegen IS voorspelde dat de strijd tegen de jihadisten nog maar drie maanden duurt, werd Zuid-Syrië woensdag opgeschrikt door een serie zelfmoordaanslagen. Volgens Damascus zat IS achter de aanvallen in Sweida, onder andere op een markt, waarbij zeker 50 doden vielen.

Een van de zelfmoordterroristen sloeg toe op een groentemarkt. Beeld REUTERS

De bloedige aanslagen lijken op eerdere zelfmoordacties van IS en zijn de ergste in maanden in Syrië. Ze wakkeren de vrees aan dat IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi en zijn overgebleven strijders weer zullen terugvallen op deze beproefde strijdmethode nu de jihadisten bijna zijn verslagen in Syrië en Irak.

Voordat Al-Baghdadi in 2014 het kalifaat uitriep in IS-gebied in Syrië en Irak, pleegden de jihadisten vooral zelfmoordacties en zware aanslagen met onder andere bomauto's. Het geweld komt op een moment dat het Syrische leger forse terreinwinst boekt bij een offensief in het zuiden. Met hulp van de Russische luchtmacht probeert het leger onder andere met IS verbonden strijders dicht bij de grens met Israël en Syrië te verslaan.

Dat de zelfmoordaanslagen plaatsvonden in Sweida en andere plaatsen in de gelijknamige provincie, is bijzonder. De zuidelijke stad, waar voornamelijk druzen wonen, was het bloedige geweld van IS en andere strijdgroepen tot nu toe bespaard gebleven in de al zeven jaar durende burgeroorlog die al aan meer dan 400 duizend Syriërs het leven heeft gekost. 

Volgens de staatszender Al-Ikhbariya sloeg een van de zelfmoordterroristen in alle vroegte toe op een groentemarkt. Hij reed op een motorfiets door de markt waarna hij zichzelf opblies. Een tweede aanvaller blies zich op een druk plein op. Twee andere zelfmoordterroristen lieten hun bomgordels ontploffen toen de politie achter ze aan zat.

De Franse brigadier-generaal Frederic Parisot denkt dat de strijd tegen IS nog maar drie maanden duurt. Beeld AFP

IS zit in de val

Het leger maakt bij het zuidelijke offensief in de naburige provincies Deraa en Quneitra gebruik van eenheden die tot voor kort in Sweida gelegerd waren. De regering van president Bashar al-Assad heeft nu Deraa in handen, maar in Quneitra wordt nog steeds gevochten met aan IS gelieerde strijders. 

Sinds het legeroffensief in juni begon, zijn in Quneitra onder andere gebieden ingenomen nabij de door Israël bezette Golanhoogte. Het Israëlische leger schoot dinsdag een Syrisch Sukhoi 22-gevechtsvliegtuig neer dat luchtaanvallen uitvoerde, toen het zo’n twee kilometer de Golanhoogte binnendrong.

IS loopt, na vier jaar strijd tegen een internationale coalitie onder leiding van de VS, op zijn laatste benen. Volgens de Franse brigadier-generaal Frederic Parisot, die een hoge functie heeft in de anti-IS-operatie Inherent Resolve, is het kalifaat nu teruggebracht tot een klein stadje in het oosten van Syrië. Een paar honderd strijders zouden Hajin en omgeving nog verdedigen. Het stadje bevindt zich op zo’n dertig kilometer van de Iraakse grens.

Volgens de Franse generaal, hoofd civiel-militaire operaties van de internationale coalitie, zal het nog twee tot drie maanden duren voor ook dit laatste stukje van het kalifaat is veroverd. ‘Dat zal het einde zijn van het IS-grondgebied’, aldus Parisot in het Pentagon. ‘Wij verwachten een moeilijk gevecht. Het goede nieuws is dat ze in de val zitten. Wij gaan ze doden.’ 

Het gebied dat IS nu nog in handen heeft, zou slechts vijfhonderd vierkante kilometer groot zijn. Het IS-kalifaat was op zijn hoogtepunt, in 2014 ,zo’n 90 duizend vierkante kilometer groot. IS telde toen naar schatting 50 duizend strijders. Hoeveel rebellen precies zijn gedood bij de zware Amerikaanse en geallieerde bombardementen, is niet duidelijk. 

De internationale coalitie tegen IS, die bestaat uit 72 landen, maakt behalve rond  Hajin ook elders in het grensgebied tussen Syrië en Irak dagelijks jacht op restanten van het jihadistenleger. Zo worden sinds mei, onder de naam Operatie Roundup, de laatste aanvoerlijnen, opslagplaatsen en voertuigen van IS gebombardeerd. 

Ook staan belangrijke commandanten en buitenlandse strijders hoog op de aanvalslijst. Sinds eind april, zo maakte de coalitie dinsdag bekend, zouden zes belangrijke leiders en planners van IS zijn gedood. 'De vijand kan zich niet meer verbergen', aldus de Amerikaanse generaal-majoor James Jarrard vorige week na de vernietiging van een IS-schuilplaats in de Makhmour-bergregio in Irak. Of Al-Baghdadi nog in leven is en waar hij zich mogelijk ophoudt, is echter nog een grote vraag.

Israëlische burgers kijken vanaf de bezette Golanhoogte naar Russische bombardementen in het zuiden van Syrië. De Russische luchtmacht ondersteunt het Syrische legeroffensief in dit gebied. Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden