profiel William Barr

Strijd over Mueller-rapport spitst zich toe op minister Barr van Justitie

De Democraten in de VS leggen zich niet neer bij de korte samenvatting van het Mueller-rapport. Zij ruiken nog altijd bloed, en eisen meer van minister Barr dan een ‘haastige en partijdige interpretatie van de feiten’.

William Barr, de Amerikaanse minister van Justitie. Beeld REUTERS

William Barr, de Amerikaanse minister van Justitie, zal zelf geen moment hebben verwacht dat zijn samenvatting van het vertrouwelijke Mueller-rapport het laatste woord zou zijn. Als iemand die al lang meeloopt in Washington DC weet de 68-jarige jurist als geen ander dat daar niets voor zoete koek wordt geslikt. En al helemaal niet in het geval van Donald Trump, de president die evenveel vuur aantrekt als verspreidt.

In de vier pagina’s tellende samenvatting die Barr maakte van het vertrouwelijke rapport dat speciaal aanklager Robert Mueller opstelde over Trumps vermeende banden met Rusland in de campage voor de presidentsverkiezingen van 2016, stelt de minister dat er geen bewijzen zijn gevonden dat het campagneteam van Trump toen heeft samengespannen met de Russen. Wel houdt Mueller de mogelijkheid open dat de president geprobeerd heeft de rechtsgang te belemmeren. Het bewijs daarvoor is echter onvoldoende, oordeelt Barr. Wat hem betreft, is er geen grond voor een aanklacht tegen Trump.

De minister kreeg meteen de volle laag van de Democraten. Zijn samenvatting werd bekritiseerd als een ‘haastige en partijdige interpretatie van de feiten’. Hijzelf werd neergezet als een ‘niet neutrale waarnemer die niet in de positie is objectieve conclusies te trekken uit het rapport’. Het hoort allemaal bij de Amerikaanse politiek, een toneel van permanente strijd waarin de stelregel geldt: je bent schuldig tot je onschuld bewezen is. Zo denken niet alleen de Democraten, maar ook de Republikeinen als het ze uitkomt.

Voorgeschiedenis

Dat Barr, die een maand geleden werd geïnstalleerd als minister, niet vertrouwd wordt door Trumps Democratische tegenstanders, is overigens niet verwonderlijk. In 2017 liet hij zich al eens kritisch uit over het Mueller-onderzoek. Hij vroeg zich af ‘of er een agenda achter zit’. Ook schreef hij vorig jaar in een memo dat Mueller niet zou mogen worden toegestaan te onderzoeken of Trump de rechtsgang had proberen te belemmeren.

Vanwege deze voorgeschiedenis meent Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, dat Barr ‘bevooroordeeld’ is. Zij en haar mede-Democraten nemen geen genoegen met zijn samenvatting van het Mueller-rapport en eisen dat de minister het document volledig publiceert. Vanuit het oogpunt van democratische transparantie geen onlogische eis. Trump zegt geen bezwaar te hebben tegen openbaarmaking. Barr heeft verklaard dat hij samen met Mueller wil bekijken of er meer van diens rapport kan worden vrijgegeven. De kans is aanwezig dat de kwestie uitgevochten gaat worden voor de rechter, zelfs tot aan het Hooggerechtshof.

Voor Barr, die zich ooit in de avonduren opwerkte als jurist en begin jaren negentig al eens minister van Justitie was onder president George Bush sr., kan alle commotie geen verrassing zijn. Als kenner van de juridische en politieke wereld in Amerika moet hij hebben geweten dat zijn samenvatting van vier pagina’s slechts een volgend hoofdstuk zou zijn in de strijd. 

Die zal zich waarschijnlijk nu gaan concentreren op eventuele belemmering door Trump van de rechtsgang, aangezien de Democraten voor dit moment lijken te aanvaarden dat Mueller geen bewijzen heeft gevonden voor samenspanning met de Russen. De eerste beschuldiging is er al dat Trump obstructie heeft gepleegd en Barr hem helpt dit in de doofpot te stoppen.

Meer over het Mueller-rapport:

Mueller vindt geen bewijs voor samenzwering tussen Trumps campagneteam en Russen
Donald Trump en zijn campagnemedewerkers hebben volgens speciaal aanklager Robert Mueller niet met de Russen samengespannen bij de presidentsverkiezingen van 2016. Volgens minister van Justitie William Barr heeft Trump zich ook niet schuldig gemaakt aan belemmering van de rechtsgang, al is Mueller daar iets genuanceerder over.

Samenvatting Mueller-rapport snel naar Congres: Trump-aanhangers jubelen, maar Democraten slijpen messen
Aanhangers van president Trump wreven zich dit weekeinde alvast in de handen na het bericht dat het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar de inmenging van de Russen in de presidentverkiezingen geen nieuwe aanklachten heeft opgeleverd. Mueller leverde zijn eindrapport afgelopen vrijdag in bij minister van Justitie William Barr, die het volgens Amerikaanse media al zondagavond Nederlandse tijd naar het Congres stuurt.

Robert Mueller heeft de VS een grote dienst bewezen met zijn onderzoek
Voor de Democraten mag de uitkomst een desillusie zijn, speciaal aanklager Robert Mueller heeft de Amerikanen een grote dienst bewezen met zijn onderzoek naar de banden tussen de Trump-campagne en de Russen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden