Strijd over 'criminaliserende' anti-jachtcampagne duurt voort

De Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging (KNJV) heeft een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie over een landelijke campagne van de Stichting Kritisch Faunabeheer (SKF)....

Eerder dreigde de KNJV samen met de Nederlandse Vereniging van Jachtopzichters met een kort geding tegen de SKF als zij niet onmiddellijk de campagne stopzette. Volgens secretaris G. Alfrink kan een geding altijd nog. De SKF weigert overigens de landelijke campagne te stoppen. De actie loopt volgende week al ten einde.

Verder meldt Alfrink dat nabestaanden van een vorig jaar overleden jachtopzichter uit Alkmaar een juridische procedure beginnen tegen de SKF. Zij beschuldigen de stichting ervan voor de posters een foto te hebben gebruikt van deze man als jager. De SKF wijst deze beschuldiging resoluut van de hand. Volgens een woordvoerster is voor deze actie gewoon een model gebruikt, dat speciaal voor deze foto heeft geposeerd.

De SKF eist op haar beurt in kort geding dat de jagers stoppen met het verspreiden van laster. Kritisch Faunabeheer claimt 150 duizend gulden wegens aantasting van haar goede naam en de toegebrachte schade aan haar campagne. SKF acht deze mislukt door de 'lasterlijke beweringen' van de jagers over het voor de poster misbruikte portret van de 'dode jager'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden