Strijd omstreden zakenlieden om exploitatie van Americahal

Johan Lammers is weer op vrije voeten en Apeldoorn zal het weten ook. De omstreden zakenman wil opnieuw de scepter zwaaien over de Americahal, een Apeldoorns visitekaartje dat in zijn zevenjarig bestaan een spoor van faillissementen heeft achtergelaten maar niettemin nog altijd fel door Lammers wordt begeerd....

HANS FABER

Van onze verslaggever

Hans Faber

AMSTERDAM

In het oosten van het land heeft Lammers, die zichzelf als 'een soort Joep van den Nieuwenhuyzen in het klein' beschouwt, de afgelopen jaren een reputatie opgebouwd als opkoper van failliete zaken. Hij heeft een ruime belangstelling, van vakantieparken tot snackbars en vooral onroerend goed.

Hij ontfermde zich ook over de exploitatie van de Apeldoornse evenementenhal, maar tot zijn grote ongenoegen zag hij dat het huurcontract met de eigenaar van de hal in mei werd beëindigd. Dat was destijd Convoy Vastgoed, eigendom van de Amsterdamse vastgoedhandelaar Willem Endstra. Die, eveneens omstreden zakenman, is nu geen eigenaar meer. Illustratief voor het geschuif met de Americahal werd de hal afgelopen vrijdag doorgeschoven naar een nieuwe eigenaar, de door Endstra aangewezen nieuwe exploitant.

Lammers eiste dinsdag voor de Amsterdamse rechtbank dat Endstra het contract in ere herstelt. Althans, formeel werd dat niet door Lammers zelf maar door zijn echtgenote - met wie hij buiten gemeenschap van goederen is getrouwd - geëist. Die was op papier huurder, maar slechts weinigen zullen betwisten dat Lammers degene is die aan de touwtjes trekt. Achter de schermen, want sinds hij persoonlijk failliet werd verklaard kan hij zelf geen zaken meer doen.

Op het moment dat de huurovereenkomst met zijn vrouw werd beëindigd kon Lammers dat ook niet omdat hij toen vast zat in Arnhemse huis van bewaring. Die hechtenis had te maken met zijn fiscale problemen. De FIOD verdenkt hem van een waslijst delicten, waaronder fiscale. Het speciale onderzoeksteam van de FIOD zou in de wandelgangen van de fiscale recherche zelfs gekscherend LIOD ('Lammers Is Ons Doel') worden genoemd, zo werd in de rechtbank fijntjes opgemerkt.

Volgens Lammers raadsman mr L. van Heijningen, al eerder optredend voor Centrumdemocraat Janmaat en andere gelijkgezinde lieden, heeft de eigenaar van de Americahal misbruik gemaakt van de hechtenis van Lammers. Op een tijdstip dat 'ieder contact tussen beide echteleiden onmogelijk was' liet Endstra Lammers echtgenote een papier onder haar neus duwen om de huurovereenkomst te beëindigen. Nadenken kon ze zelf niet, aangezien ze volgens Van Heijningen herstellende was van een hersenbloeding. Ondertekenen was beter, zo zou haar zijn voorgespiegeld, omdat de fiscus net bodembeslag had gelegd op vennootschappen van haar echtgenoot.

Endstra's advocaat mr V. Swane, tevens optredend voor de nieuwe exploitanten en eigenaren, ontkent dat Lammers echtgenote een rad voor ogen is gedraaid. Integendeel, het huurcontract werd juist beëindigd omdat de Apeldoornse zakenman van de exploitatie 'een puinhoop' had gemaakt. Een huurachterstand, een reeks van onbetaalde leveranciers, achterstallig onderhoud, een vermiste en beschadigde inventaris; in totaal beloopt de schade 410.000 duizend gulden.

In luide bewoordingen poogde Lammers duidelijk te maken dat hij de hal piekfijn heeft achtergelaten. De nieuwe exploitant schetste daarentegen een onthutsend beeld. Niet alleen werkte de noodverlichting niet, ook de brandbeveiligingsinstallatie was defect gemaakt om geld te besparen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden