Strijd om WK-plaatsen barst los in Team Oranje

Bij de Bermuda Bowl (WK) eind oktober in Estoril mag Nederland met slechts één team (drie paren) aantreden. Dit brengt binnen de kernploeg, bestaande uit vijf paren, enige wedijver met zich mee....

Om tot een beslissing te komen zullen de coaches van Team Oranje de prestaties in buitenlandse toernooien op de voet volgen. Zoals bij het Open EK half juni in Tenerife. Op de website van Team Oranje (topbridge.nl) is zelfs een prijsvraag uitgeschreven over de opstelling van het WK-team. De prijs bestaat uit een geheel verzorgde trip naar het WK.

Vier paren van team Oranje (Drijver-Schollaradt kregen rust) waren vorige week internationaal actief. Jansma-Verhees en Bertens-Bakkeren fungeerden als scherprechters in de Zweedse selectiewedstrijden in Jönköping, waar zij nipt de finale verloren.

Brink-van Prooijen en de Wijs-Muller reisden af naar Hangzou voor de Peh Cup; het verliep in China allerminst soepel. Het team haalde met enig fortuin de laatste zestien maar werd vervolgens kansloos afgeserveerd door een viertal uit Shanghai.

Louk Verhees profiteerde bij de Swedish Trials in diagram 1 op fraaie wijze van een aloude fout van een tegenspeler.

west 2® pas pas

Zie diagram 1 noord oost pas 3SA -2© pas -zuid 2SA pas -West kwam uit met (tm)5 voor (tm)H in de dummy. Oost speelde (tm)10 bij. De bedoeling daarvan was de driekaart schoppen duidelijk te maken, hoog-laag van een oneven aantal. Daarin slaagde oost zodat west wist dat (tm)V in zuid sec zat. Het nadeel van het spelen van (tm)10 was dat oost die kaart kwijt was, ooit fonetisch met enige ironie omschreven als het 'diehattik' signaal. Gooit oost (tm)3 af dan blijft de mogelijkheid mo-intact om na (tm)A over te steken naar (tm)10 in oost.

De leider, Verhees, had acht topslagen van ® DIAGRAM 1

en ging verder met vijf keer klaveren. Uit west verdwenen twee ruiten, een harten en een schoppen. Het ging er nu om dat zuid de verdeling van het spel juist las.

Met een geslaagde snit op ®H kon hij de negende slag vastleggen, verliezend in dit geval. De leider begreep het spel perfect. Hij speelde harten naar ©A om west van de laatste harten te strippen. Hierna met (tm)V van slag naar (tm)A - nu bleek de kostbare fout van oost om in de eerste slag (tm)10 bij te spelen - in west die drie vrije schoppen mocht opnemen maar vervolgens HB in de ® moest spelen. Het 4© AV van zuid -4(tm) duel is een van de belangrijkste onderdelen van het bridge in een viertallenwedstrijd. Team Oranje liet zich tijdens de Peh Cup in diagram 2 in beide lijnen van de goede kant zien.

west zuid 2(tm) 4® pas pas pas pas Na de voorzichtige, kwetsbare, 2© 4© zwakke twee in harten en het 2

(tm)-volgbod gaf oost met 4® een hand aan met een sterke ruitenkleur, goede harten aansluiting en interesse in een slem.

Inderdaad is met een singleton schoppen in west en een hand als (tm)2© DIAGRAM 2

Zie diagram 2 noord oost AV9 873®V92ß876 een klein slem in harten een uitstekende optie. West zwaaide af in de manche en noord-zuid drongen niet verder aan. Na een klaverenuitkomst voor ßA, troefde de leider, Brink, klaveren en speelde een kleine harten. Noord bekende niet zodat na ©H met ©B bij zuid ©V onschadelijk werd gemaakt. Er waren tien topslagen.

Op de andere tafel greep noord, de Wijs, zijn kans na een pas in eerste positie door west. west noord oost zuid

pas 1(tm) pas 3(tm) pas pas pas pas Oost kwam 2® pas dbl --tegen 3ß 4(tm) pas -4(tm)-gedoubleerd uit met ®A, speelde ®H en een derde keer ruiten. De leider,de Wijs, troefde met (tm)H. Daarna drie keer schoppen om alle uitstaande troeven te trekken. Oost-west maakten alleen nog ßA maar Nederland had tien slagen en +790, op te tellen bij de +620, goed voor plus 16 imps.

down indien Het 4

(tm)-contract kon dien oost na ®A en ®

H op de gedachte van een klaverenintroever komt. Onmogelijk? Buratti-Lanzarotti, lid van het in China alweer winnende Italiaanse team, volbrachten dat werkelijk verbazingwekkende kunststukje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden