Strijd om opvolging Sarko als partijleider barst los

De strijd om de opvolging van de Franse oud-president Nicolas Sarkozy als partijleider is in volle hevigheid losgebarsten. Minstens vijf rechtse kopstukken betwisten elkaar het leiderschap van de UMP.

ARIEJAN KORTEWEG

PARIJS - Het partijleiderschap wordt gezien als de ideale opstap naar een kandidatuur voor het Franse presidentschap in 2017. Eerder dan opvattingen draait het in dit gevecht om persoonlijkheden. De twee voornaamste kandidaten zijn elkaars tegenpolen.

Enerzijds is er de flegmatieke François Fillon (58), als eerste minister vijf jaar lang de trouwe adjudant van Sarkozy. Een heer van stand, die behoedzaam opereert en nooit te betrappen is op de populistische opvattingen waartoe veel van zijn partijgenoten zich laten verleiden. Alle peilingen wijzen Fillon aan als de populairste kandidaat - een populariteit die hij heeft opgebouwd door veel op zijn tong te bijten.

Zijn tegenstrever is de huidige partijleider, Jean-François Copé (48). Waar Fillon de uitstraling heeft van een landedelman, daar is Copé de ultieme politicus. Watervlugge reflexen, handige teksten, onrustige motoriek - hij is een wat jongere versie van Sarkozy, en voorlopig nog zonder diens stellige opvattingen.

Copé is de man achter de strategie waarbij in de tweede ronde van de parlementsverkiezingen geen voorkeur voor het Front National of de socialistische partij werd uitgesproken. Dat daarmee socialisten en extreemrechtse politici over één kam werden geschoren, viel niet overal in goede aarde. Aan Copé dankt Frankrijk ook zijn boerkaverbod.

Fillon en Copé kunnen elkaar ook op het persoonlijke vlak niet luchten of zien. Mede daarom mengt ook Alain Juppé (66), gevierd als minister van Buitenlandse Zaken onder Sarkozy, zich in de strijd. Hij geniet groot aanzien binnen en buiten de partij, geldt als een gematigd politicus en zegt te willen voorkomen dat de partij verscheurd wordt door een stammenstrijd.

Ook een jongere lichting loopt zich warm. Nathalie Kosciusko-Morizet (39) maakte afgelopen weekeinde op Corsica bekend dat ze zich verkiesbaar stelt. NKM, zoals ze wordt genoemd, is een van de grootste talenten van de UMP. Ze had als minister van Milieu, Energie en Verkeer een van de zwaarste ministeries en was in de campagne woordvoerder van Sarkozy.

Dat laatste was geen gemakkelijke opgave. NKM is een fel bestrijder van Marine Le Pen en had soms moeite met de rechtse koers die Sarkozy in zijn campagne voer. Ze zegt 'een kandidate van de verzoening' te willen zijn.

Twee andere ex-ministers, Bruno Le Maire (43) en Xavier Bertrand (47), houden hun kruit nog droog. Ze komen ieder met eigen beleidsvoorstellen. Worden die niet door een van de kandidaten overgenomen, dan willen ze zich alsnog verkiesbaar stellen.

Ook Rachida Dati (46), voormalig minister van Justitie, vaart haar eigen koers: ze wil een damesdrietal aan het hoofd van de partij.

Copé en Fillon hebben ieder een aantal zwaargewichten aan zich gebonden, die de inleidende beschietingen verzorgen. Afgelopen weekeinde was de beurt aan voormalig premier Jean-Pierre Raffarin, die in Le Monde liet optekenen dat 'François Fillon niet het profiel van een partijleider' heeft, terwijl 'Jean-François Copé een echte teamspeler' is.

Kandidaten moeten bijna achtduizend handtekeningen van partijleden verzamelen om zich verkiesbaar te kunnen stellen. In september mogen de leden uitmaken wie de UMP gaat leiden.

Overigens wordt door de UMP ook serieus rekening gehouden met een terugkeer van Sarkozy. Niet als partijleider, maar mogelijk wel als presidentskandidaat in 2017. Raffarin nam afgelopen weekeinde alvast duidelijk afstand van de vorige president, wiens ambtsperiode hij 'als een briljante oefening in solitaire machtsuitoefening', omschreef, 'tegelijk dynamisch en nerveus.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden