NieuwsTraditie

Strijd om haan in mast tijdens feest op Schiermonnikoog nog niet gestreden

Het Comité Dierennoodhulp stapt naar de Raad van State om het gebruik van een haan tijdens het Kallemooifeest op Schiermonnikoog tegen te houden. De traditie van Kallemooi staat ter discussie omdat sprake zou zijn van dierenmishandeling. 

Het Kallemooifeest op Schiermonnikoog. Tijdens het folkloristische pinksterfeest wordt een haan drie dagen in een mand gehouden.Beeld Leeuwarder Courant

Ook dit jaar verleende de gemeente Schiermonnikoog een vergunning voor het evenement. De dierenorganisatie vocht dat besluit zonder succes aan bij de rechtbank en gaat nu in beroep bij de hoogste bestuursrechter.

De rechtbank in Groningen oordeelde in maart dat het geen dierenmishandeling is om een haan drie dagen lang in een mand in een mast te hangen. De haan wordt vooraf onderzocht door een dierenarts, krijgt water en voer en voldoende beschutting. Ook hangt er tijdens het Kallemooifeest een camera in de mand om de haan in de gaten te houden.

Angst en stress

Maar volgens het Comité Dierennoodhulp is er wel degelijk sprake van dierenmishandeling. ‘Mishandeling is niet alleen maar een dier schoppen en slaan. Mishandeling is ook een dier geestelijk veel angst en stress bezorgen.’

Over wat precies het doel is van de haan aan de vlaggenmast bestaan veel lezingen, maar velen houden het op een vruchtbaarheidsritueel. Over de functie van de haan bestaat wel zekerheid: tijdens de driedaagse feestelijkheden gelden op Schiermonnikoog geen gemeentelijke regels, dus ook niet voor de horeca. Gelegenheden sluiten pas de deuren op het moment dat de haan ’s ochtends gaat kraaien.

Sandra van de Werd van het Comité Dierennoodhulp sprak eerder in de Volkskrant van ‘walgelijk en volstrekt nutteloze dierenmisbruik’. Ze kondigde toen al aan niet van plan te zijn haar strijd voor de haan te staken.

Van de Werd verwierf eerder landelijke bekendheid toen zij een kip die in een kunstproject werd gebruikt – ‘Kip Jip’ – bevrijdde. Ze hield er wel een strafblad wegens kippendiefstal aan over.

Haan in mast op 18 meter hoogte is volgens rechter geen dierenmishandeling

Het jaarlijkse Kallemooifeest op Schiermonnikoog hoeft van de bestuursrechter in Groningen de meest in het oog springende traditie niet kwijt te raken: met Pinksteren mag er gewoon weer een haan in een mandje aan een vlaggenstok worden gehesen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden