Strijd om de macht in PvdA begint beschaafd

De eerste confrontatie van de vier kandidaat-voorzitters van de PvdA, zondag in het tv-programma Buitenhof, was vooral beschaafd. Bouwe Olij noemde de 'Haagse' kandidaat Sharon Dijksma niet langer schizofreen, maar ongeloofwaardig....

Van onze verslaggeefster Lidy Nicolasen

Aan tafel zaten drie heren en een dame, van wie de laatste, alleen uiterlijk een stuk jonger, vooral haar eigen kandidatuur moest verdedigen. De Leidse politicologen Tromp (56) en Ruud Koole (47), de Amsterdamse afdelingsvoorzitter Olij (47) en het Kamerlid Dijksma (29). Zonder uitzondering willen ze de PvdA-leden meer te vertellen geven. Over het waarom zijn ze helder: de leden zijn de afgelopen acht jaar verwaarloosd sinds de opheffing van de partijraad. Over het hoe hang veel mist, die ook gisteren niet optrok.

'We hebben geen wonderolie', zei Tromp. Geen van de vier wil de oude partijraad terug, maar wel de romantiek van toen. Niet de tot vervelens toe geminachte rokerige zaaltjes, maar wel de verbeelding en de beginselen. Het gevoel ook dat leden iets in de melk te brokkelen hebben.

Plannen om van de partij een afgeslankte kiesvereniging te maken, zoals ook in de partij zijn gehoord, komen in het jargon van deze kandidaat-voorzitters niet voor.

Het meest concreet werd Olij . Hij blies de Amsterdamse afdeling nieuw leven in en hij riep de leden op toen het huidige bestuur de bestuurscrisis als 'bedrijfsongeval' probeerde te verdoezelen. 'Een keer in de vier jaar zie je de leden komen, als er gemeenteraadsverkiezingen zijn. Dan is er iets te kiezen. Ik denk dat je dat ook landelijk kunt organiseren.'

De drie heren binden niet zozeer met elkaar als wel met Dijksma de strijd aan. Zij is de officiele kandidaat van de selectiecommissie en van het huidige bestuur. Voor haar concurrenten is ze vooral de vleesgeworden beroepspoliticus, die de noden van het gewone PvdA-lid niet kent en is verpest door de Haagse mores. De achterdocht richt zich niet tegen haar persoonlijk, maar tegen de Haagse macht die haar als toegewijd discipel naar voren zou hebben geschoven. Omgekeerd bestaat dat wantrouwen ook. Haagse politici zijn verre van lovend over 'beroepscriticaster, geen vernieuwer' Tromp of 'partijtijger, geen vernieuwer' Olij.

Dijksma was bijna de geschiedenis ingegaan als de ene helft van 'het meisje en de oude heer', als de andere helft, Schelto Patijn, niet was afgehaakt. De oud-burgemeester van Amsterdam stond kandidaat als vice-voorzitter, tot verrassing en genoegen van velen. Maar Patijn is vanwege zijn gezondheid niet langer beschikbaar. Een tegenvaller voor Dijksma en de selectiecommissie die de kandidaten bij elkaar zocht. Voorzitter Welschen noemde het duo een ideale combinatie en Patijn een voorbeeld voor elke ervaren PvdA-bestuurder.

Van alle vrijwilligers die zich voor een bestuursfunctie hebben gemeld, staat alleen Alvaro Pinto nog te boek als vice-voorzitter. Maar hij wordt straks, op het congres halverwege maart, naar alle verwachting gekozen als internationaal secretaris. Een functie die hij op dit moment ook heeft.

De tegenvaller voor Dijksma is misschien een meevaller voor de andere kandidaten. Eerder is al gespeculeerd over nieuwe duo's die zij met elkaar zouden willen vormen. Nu misschien zelfs met Dijksma. 'Ik sluit niks uit', zei Tromp gisteren als enige. De andere heren hielden zich vast aan hun opdracht, 'voorzitter worden', en lieten zich verleiden tot politieke uitspraken, zij het heel voorzichtig.

Olij: 'Kok moet blijven. Hij moet wel zo snel mogelijk zeggen of hij lijsttrekker wil blijven, zodat het congres er ook nog wat over kan zeggen.' Koole: 'Paars is flets. Ik sta open voor een andere coalitie.'

De vier gaan het land in om campagne te voeren. Ze hebben nog dik een maand de tijd om zich bekend te maken aan hun achterban en die te te overtuigen van hun kwaliteit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden