Strijd om Bijlmerbomen

De vernieuwing van de Bijlmermeer heeft de 3G-buurt bereikt. De bewoners van deze 'betere wijk' hebben bezwaren. De dijk en de bomen verdwijnen....

'Kijk, dat is communicatie volgens het stadsdeel!' Woedend wijst Hans van Ries op het briefje dat op de bushalte aan de ' s-Gravendijkdreef hangt en dat vermeldt dat de halte is opgeheven. Alleen dankzij dit briefje wisten de bewoners van Groenhoven, Gouden Leeuw en Geerdinkhof volgens Van Ries dat het werk begint. Dat de bomen gekapt worden en dat de dreef wordt verlaagd. Dat de vernieuwing van de Bijlmermeer kortom ook hun huizen heeft bereikt.

In tegenstelling tot elders in de Bijlmer, zijn ze in Groenhoven, Gouden Leeuw en Geerdinkhof niet zonder meer blij met de vernieuwing. Maar de '3G-buurt' is dan ook de Bijlmer op zijn best. Goed onderhouden koopwoningen, zowel laag-als hoogbouw, in een veilige parkachtige omgeving, die de bewoners deels zelf onderhouden en schoonmaken. 'Dit is een van de weinige plekken in de Bijlmer waar de mensen tevreden wonen', meent Van Ries, zelf bewoner van Gouden Leeuw.

Stadsdeel Zuidoost en het Projectbureau Vernieuwing Bijlmermeer geven het graag toe: de 3Gbuurt is een voorbeeld voor de Bijlmer. De in 1992 begonnen vernieuwingsoperatie raakt de wijk ook slechts zijdelings. Alleen de ' s-Gravendijkdreef en de Bijlmerdreef, de op een dijk gelegen wegen die nu een natuurlijke barrière vormen tussen de 3G-buurt en de vernieuwingsgebieden, worden verlaagd. Aan weerszijden komt bebouwing. Weg dijk, weg bomen.

'Terwijl veel mensen hier juist vanwege het groen zijn komen wonen', zegt Just Guicherit, bewoner van Geerdinkhof. 'Als je niet weet waar Geerdinkhof ligt, kun je het in de zomer niet vinden vanwege de bomen langs de dreef. Je rijdt er zo voorbij.'

De bewoners van de 3G-buurt strijden al sinds 2001 voor het behoud van het groen op de dreven. Samen met planologen en architecten maakten ze alternatieve plannen. Het laatste voorstel, waarbij een deel van de dreef behouden blijft, kon volgens Guicherit rekenen op de steun van 80 procent van de wijkbewoners.

Voor stadsdeel Zuidoost was het onbespreekbaar. Overal in de Bijlmer worden de dreven verlaagd. Ook de delen van de Bijlmer-en de ' s-Gravendijkdreef die grenzen aan de stukken langs de 3G-buurt zijn geslecht.

'Mensen roepen al snel dat de politiek niet luistert als ze hun zin niet krijgen', legt stadsdeelwethouder Pieter Litjens uit, zelf bewoner van Geerdinkhof. 'Maar wij moeten het grote geheel in de gaten houden. De raad heeft in 2001 besloten de dreven te verlagen. Daar komen we niet meer van terug. Over de bebouwing valt te praten, maar die dreef gaat omlaag.'

Litjens geeft toe dat het stadsdeel 'geen schoonheidsprijs' krijgt voor de communicatie. De eerste bomen op de ' s-Gravendijkdreef zijn maandag geveld, maar de bewoners van 3G strijden door. Al wordt het vertrouwen in een goede afloop minder. 'We ketenen ons niet vast aan de bomen.' zegt bewoner Yolanda Grift. 'Het hoogtepunt van onze burgelijke ongehoorzaamheid was toen we een spandoek ophingen. We zijn eigenlijk te netjes om actie te voeren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden