Strijd om 35-urige werkweek

Veel is nog onduidelijk aan het wetsvoorstel, dat door de regering graag wordt gepresenteerd als een kader dat werkgevers en werknemers naar believen kunnen invullen....

Per 1 januari 2000 duurt de wettelijke voorgeschreven werkweek 35 uur voor bedrijven met meer dan twintig werknemers. Kleine bedrijven krijgen respijt tot 1 januari 2002. Die ruwweg 10 procent kortere werkweek zou op twee manieren worden opgevangen. 4 procent via de stijgende arbeidsproductiviteit, en 6 procent via extra aan te nemen werknemers. Als een bedrijf 6 procent nieuwe mensen aanneemt, krijgt het voor elke nieuwe arbeidskracht een jaarpremie van 9000 franc (op minimumloonniveau). Bij elkaar zou de hele operatie het bedrijfsleven dan niet of nauwelijks geld kosten. Bedrijven die dit jaar al overgaan op 35 uur, mogen vijf jaar lang op een premie rekenen. Daarna is het afgelopen met de regeringsbijstand.

De linkse verkiezingsslogan '35 uur werken, 39 betaald' speelt in de strijd om de kortere werkweek een bescheiden rol, aangezien de lonen worden vastgesteld in overleg tussen bonden en werkgevers. In de praktijk, legde voorzitter Blondel van de vakbondsfederatie Force Ouvrière uit, zal het erop neer komen dat onwillige bedrijven hun werknemers als voorheen 39 uur laten werken, waarbij ze de laatste vier uur als overwerk zullen moeten betalen. Dat betekent feitelijk een loonsverhoging van 2,86 procent - niet dramatisch en eenvoudig weg te werken in de gebruikelijke loonrondes.

Anders ligt het voor het minimumloon, in Frankrijk SMIC geheten, Salaire Mimimum Interprofessionel de Croissance. Het minimumloon wordt door de regering vastgesteld. Hier betekent '35 uur werken, 39 betaald' een feitelijke loonsverhoging van 11,44 procent - afgezien van de bovengenoemde premie. De Franse werkgevers tamboeren net als hun Nederlandse collega's op het feit dat vooral de arbeid op minimumloonniveau te duur is. Een groot deel van de structurele werkloosheid is te vinden bij de eenvoudige arbeid, die bij stijgende loonkosten nog sneller door machines zal worden vervangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden