'Strijd met valide atleten moet eerlijk zijn'

Zondag bij de FBK Games springt hij tegen valide sporters. Markus Rehm, goed voor 7.95 meter met een prothese. Dankzij of ondanks zijn kunstbeen?

De Duitse verspringer Markus Rehm kan als tweede paralympisch kampioen wereldfaam bereiken. Hij sprong in 2013 met zijn onderbeenprothese 7.95 meter. Tijdens de Olympische Spelen van 2012 was die afstand ver genoeg geweest om de finale te halen. De vraag is nu: mag Rehm bij internationale titeltoernooien uitkomen tegen valide atleten, net als de paralympische pionier Oscar Pistorius?


'In Duitsland is op dit moment een forse discussie gaande', zegt Rehm in een telefonisch interview. Hij doet zondag mee aan de FBK Games in Hengelo, waar hij met de Nederlandse paralympiër Ronald Hertog uitkomt tegen de valide olympisch kampioenen Greg Rutherford en Irving Saladino. 'Veel mensen denken dat ik profijt heb van mijn onderbeenprothese.'


Rehm (25), werkzaam als prothesemaker, gelooft zelf niet dat zijn kunstbeen hem oneigenlijk voordeel oplevert. 'Maar ik kan het niet bewijzen.'


De atleet uit Leverkusen zou graag zien dat de Duitse bond het initiatief neemt tot een biomechanisch onderzoek. Hij is bereid zich te laten testen door bewegingswetenschappers. 'Ik wil dat de competitie eerlijk is als ik strijd tegen valide atleten. Als ik een oneerlijk voordeel heb, zou ik niet tegen ze moeten uitkomen.'


Tot nu toe heeft de Duitse bond geen gehoor gegeven aan de oproep van de atleet, die als 14-jarige wakeboarder zijn rechter onderbeen verloor toen hij verstrikt raakte in de schroef van een motorboot. Zijn status is vaag. Per wedstrijd mag de jury beslissen of hij wordt opgenomen in het algemene klassement, of dat zijn prestaties in de categorie T44 (onderbeen amputatie) vallen.


Dat leidt tot verwarrende situaties, vertelt Rehm. Deze winter deed hij mee aan een wedstrijd met valide atleten. Vooraf zei de jury dat hij mocht meedoen om de prijzen. Toen hij won, met een sprong van 7.61 meter, veranderde de jury van mening. Hij zou te veel voordeel hebben gehad van zijn prothese. Nadat hij had geprotesteerd tegen die werkwijze, kende de jury hem alsnog de overwinning toe.


De afwachtende houding van de Duitse bond kan in augustus problemen geven. Het is denkbaar Rehm dat zich plaatst voor de EK atletiek.

Onderzoek

Een bevriende wetenschapper van de sportuniversiteit van Keulen, Ralf Mueller, heeft een aanzet gegeven tot een onderzoek naar het mogelijke voordeel van een kunstbeen. Die beperkte studie richtte zich onvoldoende op verspringen om tot een oordeel te kunnen komen, meent Rehm. 'Ze hebben gekeken hoe ik hardloop, niet hoe ik verspring. Ik droeg tijdens het onderzoek niet mijn springprothese, maar mijn prothese voor het rennen.'


De Duitse atletiekbond krijgt de onderzoeksresultaten volgens Mueller niet. Het zou volgens Rehm onterecht zijn als de bond een beslissing over zijn toekomst zouden baseren op beperkte gegevens. 'We zouden in overleg onderzoek moeten laten doen. Dan kunnen zij aangeven wat zij onderzocht willen hebben. En ik wat volgens mij belangrijk is.'


Rehm weet dat hij geen rechten kan ontlenen aan de deelname van Pistorius aan de Olympische Spelen, op de 400 meter en de 4x400 meter. Het sporttribunaal CAS bepaalde zes jaar geleden dat per geval bekeken moet worden of een paralympiër mag meedoen aan reguliere competities.


Tegelijkertijd maakte het CAS ook duidelijk dat onderzoekers zorgvuldig te werk moeten gaan. De internationale atletiekfederatie IAAF sloot Pistorius aanvankelijk op grond van ondeugdelijk onderzoek uit van wedstrijden. Er werd volgens het CAS alleen gekeken naar de voordelen die de prothesen zouden bieden, niet naar de nadelen.


Als Rehm die kans krijgt mee te doen aan de EK atletiek, zal hij hem grijpen. Hij is niet beducht voor de overvloedige media-aandacht. Hij wil de wereld laten zien dat paralympische sport serieuze topsport is. 'Ik wil het beeld veranderen dat mensen van paralympische sport hebben veranderen.'

De publiekstrekkers in Hengelo

Renaud Lavillenie


De Fransman is olympisch kampioen polsstokhoogspringen. Lavillenie sprong in 2012 in Londen over 5,93 meter. In februari kreeg hij het indoorwereldrecord in handen door in Donetsk over 6,16 meter te gaan en het 21 jaar oude record (6,15) van Sergej Boebka uit de boeken te springen. Naast zijn olympische titel en wereldrecord werd de Fransman vier keer Europees kampioen. 'Het is voor mij een must om te winnen in een stadion waar de beste atleten ten minste één keer zijn geweest', zei de 27-jarige atleet over zijn deelname in Hengelo. Hij wil er graag het stadionrecord, 5.90 meter, aanvallen.


Sifan Hassan


De Nederlandse hardloopster doorbrak vorige week bij de Amerikaanse Diamond Leaguewedstrijden op de 1.500 meter de magische grens van vier minuten (3.59.38). Hassan, van Ethiopische afkomst en sinds november in bezit van de Nederlandse nationaliteit, verbeterde daarmee het Nederlands record. Dit weekeinde maakt Hassan, op de 1.500 meter, haar debuut in Hengelo. De 21-jarige atlete geldt meteen als een van de publiekstrekkers. Of ze op de EK in Zürich over twee maanden ook aan de start staat van de 1.500 meter, weet ze nog niet. Hassan twijfelt tussen de 1.500 en 5.000 meter.


Ashton Eaton


De Amerikaan is één van de veelzijdigste atleten van dit moment. Eaton is de olympisch en wereldkampioen op de tienkamp en heeft sinds 2012 het wereldrecord op deze discipline op zijn naam staan. Na drie succesjaren besloot Eaton het dit seizoen rustiger aan te doen, ook omdat er geen WK of Olympische Spelen op de atletiekkalender staan. Hij richt zich voornamelijk op de 400 meter horden, het nummer waarop hij ook in Hengelo uitkomt. Na de FBK Games dit weekeinde loopt Eaton wedstrijden in Oslo en Ostrava. Eaton is in Hengelo een van de zes olympisch kampioenen die op de startlijst prijken.


Robert Harting


De regerend olympisch kampioen discuswerpen neemt het tijdens de FBK Games op tegen onder anderen zijn Poolse concurrent Pjotr Malachowski. Harting werd één keer Europees kampioen en twee keer wereldkampioen. De eerste gouden plak veroverde hij in 2009 in Berlijn. Zijn grootste triomf kende de Duitser tijdens de Olympische Spelen in Londen, waar hij goud won. De discuswerper staat bekend om het kapotscheuren van zijn shirt na grote overwinningen. Dat leverde hem de bijnaam het 'ongelooflijke beest' op. Vorig jaar raakte Harting zijn ongeslagen status in Hengelo kwijt: Malachowski versloeg hem.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden