Strijd laait op in oosten van Congo

Duizenden burgers zijn op de vlucht geslagen in het oosten van de Democratische Republiek Congo, vlakbij de Rwandese grens, nadat daar nieuwe gevechten zijn uitgebroken....

Reuters en AP

In Minova in de provincie Zuid-Kivu, waren donderdag zevenduizend vluchtelingen aangekomen. Ze vertelden dat ongregelde troepen hun dorpen hadden platgebrand en geplunderd, aldus een lokale bestuurder. 'Er waren hevige gevechten net over de grens in Noord-Kivu. Ik heb zelf de zware wapens gehoord.'

In de jungle in het gebied houden voormalige Hutu-rebellen zich op, van wie een aantal medeschuldig is aan de genocide in Rwanda van 1994. Rwanda zaaide vorige maand onrust door aan te kondigen het buurland binnen te vallen om met deze Hutu's af te rekenen. Woensdag zei Rwanda troepen naar de grens met Congo te sturen, maar ontkende dat die de grens al waren overgestoken.

De regering van Congo kondigde op haar beurt aan de inzet van een troepenmacht van tienduizend soldaten in Oost-Congo te versnellen. Honderden Rwandees sprekende Congolezen, veelal Tutsi's, demonstreerden donderdag in de straten van de Oost-Congolese plaats Goma tegen deze plannen. Ze vrezen dat de militairen, gedreven door voorordelen tegen Rwandezen, hen als doelwit zullen kiezen.

De actie leidde tot een tegendemonstratie van andere Congolezen, waarbij met stenen werd gegooid en soldaten in de lucht schoten. Volgens de burgemeester kwamen daarbij vier mensen om.

De chaos toont dat geweld en chaos in Congo nog altijd voortduren, ondanks een vredesakkord dat achttien maanden geleden een eind moest maken aan een de oorlog in het land. Volgens een donderdag verschenen onderzoek van het International Rescue Committee (IRC) zijn sinds het begin van die oorlog zes jaar gelden 3,8 miljoen mensen in Congo omgekomen. Nog altijd zouden maandelijks 31 duizend mensen omkomen door geweld en ziektes, aldus de organisatie.

In april 2003 ging het IRC nog uit van 3,3 miljoen doden in Congo. Bij schattingen van het dodental in Congo worden de IRC-cijfers het meest gehanteerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden