Strijd laait op in Congo's Kisangani

Militairen uit Uganda en Rwanda zijn slaags geraakt in de Congolese stad Kisangani. De gevechten, die zaterdag begonnen, zouden al tientallen burgers en rebellen het leven hebben gekost....

Van onze correspondent Kees Broere

De Rwandese vice-president en sterke man Paul Kagame heeft in Uganda urenlang spoedberaad gevoerd met de Ugandese president Yoweri Museveni, vroegere bondgenoot. Dinsdag riepen zij de strijdende partijen op de wapens neer te leggen.

De inzet van de strijd is de zeggenschap over de Congolese rebellengroepen die sinds een jaar actief zijn tegen het bewind van president Kabila. Uganda en Rwanda gaven aanvankelijk samen militaire steun aan de Congolese Alliantie voor Democratie (RCD), de belangrijkste verzetsbeweging in Congo.

In mei is de RCD echter in twee facties uiteengevallen. Een groep in de plaats Goma, geleid door Emile Ilunga, kreeg de steun van Rwanda. De andere factie, van Wamba dia Wamba, vertrok naar Kisangani, waar zij bescherming vond van Ugandese militairen.

Sindsdien zijn de betrekkingen tussen de vroegere bondgenoten Uganda en Rwanda ernstig verslechterd. In juli zetten beide landen in Lusaka nog hun handtekening onder een akkoord dat een einde aan de Congolese oorlog moet maken. Ook Namibië, Angola en Zimbabwe, bondgenoten van Kabila, hebben dit akkoord getekend.

De signatuur van de RCD-rebellen ontbreekt echter. Beide facties betwisten elkaars legitimiteit. De Goma-groep is militair de sterkste. De Kisangani-groep lijkt bereid een overeenkomst met Kabila aan te gaan. Een dergelijke overeenkomst zou de rebellen een stem geven in onderhandelingen over de toekomst van Congo, dat rijk is aan bodemschatten.

Vandaar ook dat Uganda de Kisangani-groep steunt. Rwanda wil echter eveneens meebeslissen over Congo's toekomst. Beide landen zijn hun steun aan de rebellen officieel begonnen om de eigen landsgrenzen te beschermen. Gaandeweg is evenwel duidelijk geworden dat ook het economisch perspectief een rol speelt.

Het lijkt erop dat Rwanda nu wil proberen de militair zwakkere Kisangani-groep uit de Congolese stad te verdrijven en daarmee Wamba dia Wamba minstens monddood te maken. Volgens Wamba begonnen de gevechten toen Rwandese militairen een wegversperring opzetten en 'het vuur openden op Ugandese militairen, die daarop terugschoten'.

De berichten over het verloop van de strijd spreken elkaar tegen. De Rwandese troepen lijken echter aan de winnende hand.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden