Strijd is beslist, Obama wint van Clinton

Obama behaalt meerderheid gedelegeerden...

Van onze correspondent Philippe Remarque

WASHINGTON De strijd om de Democratische nominatie is voorbij. Barack Obama behaalde dinsdagavond het ‘magische’ aantal van 2.118 gedelegeerden dat hij nodig heeft om op de Democratische Conventie tot presidentskandidaat te worden gekozen. De 46-jarige senator uit Illinois wordt daarmee de eerste zwarte kandidaat die door een van de grote partijen voor het presidentschap wordt genomineerd.

Campagneleiders van Hillary Clinton bevestigden eerder dat zij zijn overwinning erkent zodra hij dat aantal heeft bereikt. Ze kreeg de kans dat te doen in een afsluitende campagnetoespraak die ze tussen twee en drie uur vannacht (Nederlandse tijd) zou houden, na het sluiten van deze krant.

Eerder op de dag zeiden Congresleden uit de staat New York, die met Clinton telefonisch hadden vergaderd, dat zij ervoor open staat om als running mate van Barack Obama de strijd om het Witte Huis aan te gaan.

Maar Clintons campagnestaf stelde haastig dat zij, net als voorheen, slechts heeft gezegd dat ze er alles aan zal doen om de Democraten te laten winnen in november.

Eerder had de campagne al ontkend dat ze haar nederlaag die avond zou erkennen. ‘De strijd om de nominatie gaat door tot een van de twee kandidaten het magische getal van 2.118 bereikt. En dat is niet het geval vandaag en het is absoluut niet waar senator Clinton vanavond in haar toespraak over zal spreken’, aldus campagnevoorzitter Terry McAuliffe.

Maar toen was het aftellen al begonnen op de Amerikaanse televisie. De ene na de andere ‘supergedelegeerde’ (partijbonzen die vrij stemmen op de conventie) verklaarde achter Obama te staan, onder wie ex-president Carter. Daar kwamen later de gedelegeerden bij die Obama kreeg bij de afsluitende voorverkiezingen in Montana en South Dakota.

Obama hield dinsdagavond een grote toespraak om de voorverkiezingscampagne af te sluiten en de verkiezingsstrijd te openen met de Republikeinse kandidaat, de 71-jarige senator John McCain uit Arizona. Een van hen wordt de 44ste president van de VS.

Obama sprak uitdagend in dezelfde hal in Minneapolis waar McCain begin september tot kandidaat wordt gekroond. Maar McCain hield zelf ook een toespraak, waarin hij de Amerikanen waarschuwde dat Obama niet klaar is voor het presidentschap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden