Strijd in thuisland lokt Somalische jongeren

Veel Somalische ouders in Nederland waren er al bang voor: dat ze op een dag het bericht zouden krijgen dat hun kind is opgepakt op verdenking van terrorisme. Donderdag is de eerste Nederlands-Somalische jongen (21) aangehouden.

Van onze verslaggeefsters Janny Groen en Annieke Kranenberg

‘Of de jongen daadwerkelijk op jihad was, moet nog duidelijk worden’, zegt Ahmed Abdulwahab, secretaris van de Federatie van Somalische Associaties Nederland (FSAN). ‘Tot nu toe hebben we niet gehoord dat jongens echt zijn vertrokken. We horen wel verhalen over jongeren die vatbaar zijn voor extremistische ideeën, die worden gebrainwashed en geïndoctrineerd.’ Ook de AIVD constateert dat in het Jaarverslag 2008: ‘Er zijn steeds meer signalen dat het gewelddadige verzet in Somalië kan rekenen op steun van sommige leden leden van de Somalische gemeenschap.’

Volgens Abdulwahab zijn Somalische jongeren in de diaspora makkelijk te beïnvloeden. ‘Ze hebben een vluchtelingenachtergrond. Ze hebben zelf, of hun ouders, veel meegemaakt. Velen worstelen met een oorlogstrauma.’ Ze komen in Nederland steeds meer in een gemarginaliseerde positie, van waaruit het moeilijk is een succesvol leven op te bouwen. ‘Ze vertellen elkaar stoere verhalen over Amerikaanse Somalische jongeren die vanuit Minnesota op jihad gaan. Veel moeders zijn nu bang dat hun kinderen worden vermoord in het land dat zij zijn ontvlucht.’

Minnesota is voor die ouders een nachtmerrie. Zonder bericht voor hun familie achter te laten verdween daar het afgelopen jaar de ene na de andere migrantenjongere, zo’n tien in totaal. Ze bleken te zijn gerekruteerd door twee Somaliërs die werken voor de radicale islamitische beweging Al Shabaab. Drie van hen zijn inmiddels in Somalië gesneuveld, onder wie Shirwa Ahmed (27) die zichzelf met 29 slachtoffers opblies.

Vanuit Nederland is volgens de inlichtingendiensten slechts op beperkte schaal sprake van reisbewegingen naar jihadhaarden als Pakistan, Afghanistan en Somalië. ‘Stoere’ verhalen over Nederlandse jihadi’s worden in internationale radicale kringen nauwelijks verteld. Bekend zijn vooral de voorbeelden van potentiële jihadi’s die onderweg strandden. Samir A. werd op weg naar Tsjetsjenië bij de Oekraïnse grens opgepakt. Jason W. en Zakaria T. verlieten, na verhoor door de Pakistaanse veiligheidsdienst, dat land. Drie anderen werden, vanwege een verlopen visum, in Azerbeidzjan gearresteerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden