Strijd in Oost-Oekraïne luwt niet, integendeel

Een dag voordat het overeengekomen staakt-het-vuren in moet gaan, gaan de gevechten tussen Oekraïense regeringstroepen en pro-Russische rebellen onverminderd door. Volgens het Oekraïense leger zijn de afgelopen 24 uur zeker 11 doden gevallen. Een woordvoerder meldt dat de separatisten er alles aan doen om hun positie in het oosten van het land te versterken.

Redactie
Oekraïense soldaten vuren raketten af nabij Shchastya. Beeld belga
Oekraïense soldaten vuren raketten af nabij Shchastya.Beeld belga

'De vijand blijft troepen opbouwen in de voornaamste gebieden van het gewapende conflict', zei legerwoordvoerder Andriy Lysenko in een dagelijkse briefing.

De zegsman van de OVSE sprak over verplaatsingen van militaire wagens en andere voertuigen zonder kentekens in Oost-Oekraïne.

Twee mensen kwamen vandaag om toen een granaat een café in het door Kiev gecontroleerde stadje Shchastya, nabij rebellenbolwerk Loehansk, binnendrong. Zes raakten gewond. Dat maakte een lokale vertengenwoordiger bekend. 'Het verwarmingssysteem van de stad is verwoest, elektrische leidingen zijn beschadigd, net als de watertoevoer. Dit is hoe een wapenstilstand wordt voorbereid', aldus Hennadiy Moskal.

De rebellen beschuldigen Oekraïense troepen ervan de rebellenstad Donetsk en de nabijgelegen stad Horlivka te bestoken met artillerievuur. Daarbij zouden, volgens de rebellen, drie kinderen om het leven zijn gekomen. Boven een aantal buitenwijken van Donetsk hingen dikke, zwarte rookpluimen.

Ook wordt al dagen hevig gevochten om het strategisch gelegen spoorknooppunt Debaltseve. Zowel de rebellen als regeringstroepen proberen de stad voor het staakt-het-vuren, dat zondag ingaat, te veroveren. Volgens Oekraïense media laten de rebellen forse versterkingen aanrukken voor het offensief op het inmiddels vrijwel verlaten stadje.

Staakt-het-vuren

'Dat Oekraïne weigert de wapens neer te leggen, zou je kunnen zien als lakmoesproef van het akkoord', zegt Ko Colijn, defensiespecialist bij Clingendael. Een direct staakt-het-vuren zou vrijwel zeker meteen geschonden worden, denkt ook Peter Wijninga, defensie-expert van het Centrum voor Strategische Studies. Lees hier wat beide specialisten te zeggen hebben over het staakt-het-vuren dat zondag ingaat.

'Lange weg naar vrede'

De Oekraïense president Petro Porosjenko reageerde pessimistisch op de ontwikkelingen in zijn land. Tijdens een bezoek aan een trainingskamp zei hij dat Oekraïne 'nog een lange weg te gaan heeft' als het gaat om het bereiken van een vreedzame oplossing voor het bloedige conflict in het oosten. Hij kan geen garanties geven dat het deze week overeengekomen staakt-het-vuren, dat zondag ingaat, door de strijdende partijen wordt nageleefd.

'Niemand is er sterk van overtuigd dat de vredesvoorwaarden die in Minsk zijn ondertekend strikt worden nageleefd', aldus Porosjenko. Hij wil dat niemand zich 'illusies' maakt en wenst niet over te komen als 'naïef persoon'.

De Oekraïense president Petro Porosjenko. Beeld afp
De Oekraïense president Petro Porosjenko.Beeld afp
Een politieman staat bij een onontplofte raket in de Oost-Oekraïense stad Kramatorsk. Beeld afp
Een politieman staat bij een onontplofte raket in de Oost-Oekraïense stad Kramatorsk.Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden