Strijd bij laatste Kadhafi-bolwerken

Bij twee steden in Libië die nog in handen zijn van Kadhafi-aanhangers, zijn vrijdag zware gevechten uitgebroken. De verdedigers van de bolwerken Bani Walid en Sirte zijn begonnen raketten af te vuren op de naderende troepen van de Nationale Overgangsraad (TNC), de nieuwe machthebber in Libië.

REUTERSAP en AFP

TRIPOLI - Het kan het begin zijn van de slotaanval van de strijders van de Overgangsraad op de laatste bolwerken van de Kadhafi-getrouwen. Vorige week werd de door de TNC gestelde deadline voor de overgave van Sirte een week verschoven, naar vandaag.

Ook voor het omsingelde Bani Walid geldt een ultimatum dat nu afloopt. De verdedigers van de stad hebben tot vandaag om zich over te geven. Het slotoffensief van de anti-Kadhafitroepen leek daar donderdag al op losbreken te staan.

Ongeveer 90 kilometer ten oosten van Sirte gingen Kadhafi-getrouwen vrijdag op hun beurt in de aanval tegen strijders van de Overgangsraad. Zij moesten daar donderdag een gebied prijsgeven dat bekend staat als de Rode Vallei.

Ook vanuit Bani Walid werden vrijdag raketten en mortieren afgevuurd. 'Onze mannen bereiden zich voor op een aanval, wellicht zaterdag', zei Abdel-Razak al-Jazouri, een commandant van de rebellen.

Interpol heeft vrijdag een 'red notice' doen uitgaan voor de gevluchte Libische leider Moammar Kadhafi, een internationaal arrestatieverzoek met de hoogste urgentie. Het verzoek geldt ook voor Kadhafi's zoon Seif al-Islam en Abdullah al-Senoussi, de voormalige Libische inlichtingenchef. De oproep van Interpol is naar 188 lidstaten verstuurd.

Buurland Niger zou Kadhafi uitleveren aan het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag als het de gelegenheid krijgt.

Dit valt op te maken uit de uitspraak van kabinetschef Massaoudou Hassoumi. Die zei vrijdag in de hoofdstad Niamey dat Niger zijn verplichtingen jegens het ICC zal respecteren. Het ICC zoekt Kadhafi wegens misdaden tegen de menselijkheid. De BBC meldde vrijdag uit indirecte bron dat Kadhafi naar Niger zou zijn gevlucht. 'Lokale bronnen' in de stad Agadez zouden het hebben gehoord van een hoge generaal uit het leger van Kadhafi, Ali Kana.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden