Stresstest voor 143 kerncentrales

Van onze correspondentMarc Peeperkorn

BRUSSEL - Alle 143 kerncentrales in de Europese Unie worden aan een alomvattende stresstest onderworpen. Deze toets op de veiligheidsrisico's vindt in het najaar plaats. Omdat de gevolgen van een nucleaire ramp grensoverschrijdend zijn, vraagt de EU haar buurlanden dezelfde test op hun kerncentrales uit te voeren.


De stresstest gebeurt op basis van vrijwilligheid. De EU kan haar niet opleggen, omdat kernenergie een bevoegdheid is van de lidstaten. 'Maar ik verwacht dat iedereen meedoet. Geen enkel land heeft bezwaren geuit', zei Europees Commissaris Oettinger (energie) dinsdag na afloop van een spoedberaad met ministers van Energie over de nucleaire ramp in Japan. Bij het overleg waren ook de toezichthouders en de bouwers van centrales aanwezig.


Onafhankelijke deskundigen zullen de stresstest opstellen. Onderzocht wordt in welke mate de 143 centrales in de EU bestand zijn tegen aardbevingen, vloedgolven, stroomstoringen en aanslagen. Speciale aandacht krijgen de noodplannen om de koeling van een centrale gaande te houden bij calamiteiten.


Per centrale wordt gekeken naar de specifieke omstandigheden. Daarbij gaat het om de ouderdom van de centrale, het type en de ligging. Volgens eurocommissaris Oettinger kost het maanden om een grondige test te ontwerpen, reden waarom ze pas in het najaar beschikbaar is.


De testresultaten worden openbaar gemaakt. Blijkt dat een centrale niet aan alle eisen voldoet dan moet ze daar zo snel mogelijk verandering in brengen. Het besluit van Duitsland om het verlengen van de levensduur van centrales te heroverwegen, krijgt nog geen navolging in de EU.


Minister Verhagen van Economische Zaken, die niet bij het spoedberaad aanwezig was, liet nadien weten dat hij niet twijfelt aan de veiligheid van de Europese kerncentrales. Niettemin steunt hij de stresstest. Als blijkt dat de Nederlandse centrale in Borssele gebreken vertoont, zal Verhagen direct maatregelen nemen.


De minister benadrukte dat Borssele elke tien jaar aan de laatste technische ontwikkelingen wordt aangepast. De Zeeuwse kerncentrale is op papier bestand tegen een aardbeving van 5,2 op de schaal van Richter. Dat is gebaseerd op de zwaarste aardschok in Nederland ooit, verhoogd met een veiligheidsmarge. Verder moet Borssele een overstroming tot 7,3 meter boven NAP kunnen weerstaan, bijna 3 meter meer dan tijdens de Watersnoodramp in 1953.


Oettinger verklaarde voorafgaand aan het spoedberaad dat de EU zich moet beraden over een toekomst zonder kernenergie. Na afloop zei hij dat de Commissie het gebruik ervan 'niet aanmoedigt of ontmoedigt'.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden