Stressmijdende start tweekamp

AMSTERDAM - Anand - Gelfand


Eerste matchpartij


1. d4 Pf6 2. c4 g6 3. Pc3 d5 4. Pf3 Lg7 5. cxd5 Pxd5 6. e4 Pxc3 7. bxc3 c5 8. Lb5+ Pc6 9. d5 Da5 10. Tb1 a6 11. Lxc6+ bxc6 12. 0-0 Dxa2 13. Tb2 Da5 14. d6 Ta7 15. Lg5 exd6 16. Dxd6


wzczmzwB


BwzwzxCx


xzxUwzxz


NwXwzwRw


wzwzezwz


zwEwztzw


wYwzwEeE


zwzwzyIw


16 ... Td7 17. Dxc6 Dc7 18. Dxc7 Txc7 19. Lf4 Tb7 20. Tc2 0-0 21. Ld6 Te8 22. Pd2 f5 23. f3 fxe4 24. Pxe4 Lf5


Remise


schaken


wk-match


In Moskou is de schaaktweekamp om de wereldtitel begonnen met een kalme remise die de zenuwen van de spelers niet al te zeer op de proef heeft gesteld. Uitdager Boris Gelfand mocht tevreden zijn over het gemak waarmee hij met zwart de openingsproblemen oploste. Wereldkampioen Viswanathan Anand zal opgelucht zijn geweest dat zijn tegenstander in licht voordelige stand nauwelijks aandrong.


Zoals gebruikelijk werd op de openingsdag door de commentatoren druk gespeculeerd over de geestelijke gesteldheid van de spelers. Wie was het meest gespannen en wie zou het best bestand zijn tegen een gevecht over twaalf ronden?


Eens werden de experts het niet. Zo vond Nigel Short dat Anand duidelijk gebukt ging onder nervositeit, terwijl het Sergey Karjakin juist was opgevallen dat Anand er zo zelfverzekerd uitzag.


De secondanten van de spelers maken zich tijdens de eerste partij(en) van een WK-match druk over gewichtiger zaken. Bijna altijd moet een van beide teams meteen overuren maken omdat hun man verrast is door een openingskeuze van de tegenstander, waarmee tijdens de voorbereidingen nauwelijks rekening is gehouden.


In Moskou weet het team van Anand na de eerste partij dat er werk aan de winkel is. Gelfand verdedigde zich met de Grünfeld-Indische opening, die hij nooit eerder heeft gespeeld. Anand had het misschien kunnen zien aankomen. Gelfand wordt geassisteerd door een paar Israëlische grootmeesters die experts bij uitstek zijn in het Grünfeld-Indisch. 'Had u deze keuze verwacht?', werd na de partij aan de wereldkampioen gevraagd. 'Ik houd er altijd rekening mee dat ik verrast word', antwoordde Anand diplomatiek.


Natuurlijk had Anand iets achter de hand om de surprise op te vangen. Met zijn 8ste zet sloeg hij een door topspelers nauwelijks verkende zijweg in waarmee hij op zijn beurt zijn tegenstander verraste. Gelfand loste de problemen uitstekend op en toen Anand eenmaal niet de sterkste voortzetting koos, bereikte de uitdager een aangenaam eindspel dat iemand als Viktor Kortsjnoi in zijn grote tijd tot de laatste pion zou hebben uitgewrongen. Gelfand drong niet aan en berustte snel in remise. Te snel misschien. Hij zou er spijt van kunnen krijgen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden