Stress kan niet de enige oorzaak zijn

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER ELLEN DE VISSER

AMSTERDAM - Bij een hartritmestoornis is er iets mis met het elektrische systeem dat de knijpbeweging van het hart regelt. Het gevolg is dat het hart te snel slaat, of te langzaam, of chaotisch.

De Hartstichting onderscheidt vijftien typen ritmestoornissen. Die variëren van een meestal onschuldige hartoverslag tot een aangeboren, levensbedreigende ontregeling van het elektrische geleidingssysteem, die de pompkracht van het hart aantast.

Naast bijvoorbeeld ouderdom, onderliggende ziekten of bijwerkingen van medicijnen kan ook stress een oorzaak zijn. Het wetenschappelijke rapport Stress en hart- en vaatziekten maakt duidelijk hoe emotionele gebeurtenissen het hart kunnen beïnvloeden: stress leidt tot de activatie van het zenuwstelsel en de aanmaak van hormonen die de elektrische besturing van het hart kunnen ontregelen. Vooral tachycardie kan het gevolg zijn, een stoornis waarbij het hart meer dan 100 slagen per minuut maakt (terwijl 60 à 70 in rust normaal is). Vaak helpen bètablokkers om het effect van de stress te verminderen.

Volgens cardiologen worden hartritmestoornissen nooit alleen door psychologische stress veroorzaakt. Vaak hebben patiënten een gevoeligheid voor het ontwikkelen van ritmestoornissen, door genetische factoren, een gebrek aan mentale weerbaarheid of een al bestaande hartkwaal.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden