Stress bij banken

Kritiek valt er op de stresstests voor banken zeker te leveren. Maar dat maakt ze nog geen waardeloos instrument.

Manipulatie. Dat is het grote gevaar dat bij stresstests voor banken op de loer ligt. Zijn ze te gemakkelijk dan slagen vrijwel alle kandidaten en neemt de buitenwereld ze niet serieus. Zijn ze te moeilijk dan zakken zoveel banken dat de buitenwereld zich rot schrikt en beurskoersen inklappen. Beide scenario's zijn onwenselijk. Dus moet er worden geschipperd met de criteria om ergens in het midden uit te komen.

Dat de nieuwe Europese Bankautoriteit (EBA) de tests heeft gehouden is op zich natuurlijk prima. Het is een van de lessen uit de kredietcrisis dat de stevigheid van banken in slecht weer moet worden beoordeeld. Dat het strenger moest dan vorig jaar was ook van meet af aan duidelijk. Toen was het een blamage, omdat twee Ierse banken een voldoende kregen en naderhand door de Ierse staat moesten worden gered.

Dit jaar was het hete hangijzer de explosieve Griekse situatie. In hoeverre moesten de tests uitgaan van een serieuze afwaardering - met zo'n 60 procent - van Griekse staatsobligaties in geval van faillissement? En zou vervolgens het besmettingsgevaar van banken onderling ook mee worden berekend?

Op beide vragen heeft de EBA gekozen voor een gunstig scenario voor de banken. De Griekse afwaardering werd op slechts 35 procent gesteld en een analyse van de onderlinge verwevenheid van banken bleef achterwege. Resultaat was dat maar acht banken zakten, terwijl er zestien met de hakken over de sloot gingen.

Deze keuzes van de EBA vormen prima munitie voor critici die stellen dat de tests wederom te licht zijn geweest. Maar waardeloos maakt ze dat niet. Want de angst voor falen is groot. Dus trokken de banken voorafgaand massaal extra kapitaal aan, in vier maanden zo'n 100 miljard euro. Die versterking van de buffers was ook een belangrijke les van de kredietcrisis. Bovendien kan die versterking wel eens heel nuttig blijken te zijn geweest.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden