NieuwsCoronamaatregelen

Strengere regels voor horeca in regio’s waar coronabesmettingen snel oplopen

In de zes regio’s waar het aantal coronabesmettingen snel oploopt, moeten horecagelegenheden voortaan eerder sluiten. Om 01.00 uur gaan de deuren dicht, een uur daarvoor moeten de lichten al aan. Groepen in ­horecagelegenheden mogen niet groter zijn dan 50 personen. 

Een terrasje op de Nieuwmarkt in Amsterdam.Beeld ANP

Het kabinet en de zes betrokken veiligheidsregio's hebben dat donderdag besproken in een videoconferentie, bevestigen ingewijden. Premier Mark Rutte wilde donderdag niet ingaan op de uitgelekte maatregelen. ‘De definitieve beslissingen moeten nog genomen worden.’

De regio’s waarvoor de maatregelen gelden, zijn Amsterdam Amstelland, Rotterdam Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands Midden. Het aantal infecties is daar de afgelopen dagen snel opgelopen, vooral onder jongeren in studentensteden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. 

Middernacht richting uitgang

Café’s en andere horecagelegenheden moeten hun klanten straks vanaf middernacht richting uitgang dirigeren, zodat om 01.00 uur iedereen vertrokken is. De maatregelen gelden volgens een ingewijde voor alle ‘horeca vergunde bedrijven’, dus niet voor theaterzalen, musea en vergelijkbare culturele instellingen.

Voor feesten in zaaltjes, waar nu geen maximum voor het aantal ‘geplaatste’ gasten bestaat zolang er maar 1,5 meter afstand wordt gehouden, komen ook extra beperkingen. Hoe die eruit gaan zien, is nog niet helemaal duidelijk. Verder komen er speciale voorlichtingscampagnes voor studenten en jongeren met een niet-westerse achtergrond.

Zes regio’s ‘zorgelijk’

De zes regio’s in de Randstad krijgen vrijdag de status ‘zorgelijk’. De overige 19 regio’s blijven op ‘waakzaam’ staan. Nog nergens is de situatie ‘ernstig’, de hoogste trede in de zogenoemde ‘escalatieladder’. 

De coronastatus wordt per gebied bepaald op basis van een regionaal dashboard met daarop alle relevante cijfers over de verspreiding van het virus. Die regionale dashboards worden vrijdag openbaar gemaakt. Premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zullen om 19.00 uur ook een persconferentie geven. De veiligheidsregio’s kondigen dan ook nog specifieke maatregelen voor hun eigen gebied aan.

De nieuwe maatregelen komen nadat het RIVM donderdag opnieuw een record aantal gemeten besmettingen meldde: 1.756 nieuwe positieve tests. Een dag eerder waren dat er 1.546, ook al een record. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnamen en sterfgevallen bleef wel relatief laag. Het aantal patiënten op de intensive care nam zelfs iets af.

Extra financiële strop

Koninklijke Horeca Nederland noemt de nieuwe maatregelen ‘buitenproportioneel’ en ‘symboolpolitiek’. ‘Een dergelijk besluit betekent een extra financiële strop voor een sector die nu al de afgrond in kijkt’, aldus directeur Robèr Willemsen in een verklaring op de website van de belangenvereniging. 

De nu afgesproken maatregelen gaan ook voor andere regio’s gelden als daar de komende dagen het aantal besmettingen oploopt. Per dag zal worden bekeken waar de coronastatus moet worden aangescherpt van ‘waakzaam’ naar ‘zorgelijk’. Het kabinet moet daarover uiteindelijk de knoop doorhakken.

Moeizaam overleg

Het overleg tussen het kabinet en de veiligheidsregio’s verliep de afgelopen weken moeizaam. Bij de burgemeesters bestaat onvrede over de tekorten bij het testen. Ook loopt het bron- en contactonderzoek op meerdere plekken vast vanwege een gebrek aan capaciteit. 

In de Tweede Kamer bestaan daar eveneens grote zorgen over. PvdA-leider Lodewijk Asscher noemde de Algemene Politieke Beschouwingen donderdag door het snel oplopende aantal besmettingen ‘een debat op de Titanic’. Volgens hem zullen alle plannen van het kabinet achterhaald zijn als een tweede golf in de pandemie niet voorkomen kan worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden