Strengere exameneisen vanaf 2012

Staatssecretaris Van Bijsterveldt van Onderwijs scherpt de exameneisen voor het voortgezet onderwijs aan. Vanaf schooljaar 2011-2012 moeten leerlingen het centraal schriftelijk eindexamen gemiddeld voldoende maken....

Robin Gerrits

Ook wil de staatssecretaris bereiken dat de verschillen tussen school- en centraal eindexamen kleiner worden. Van Bijsterveldt verwacht dat leerlingen hierdoor meer worden uitgedaagd en dat de aansluiting met mbo, hbo, universiteit zo verbetert.

Ruim een jaar geleden adviseerde de Onderwijsraad al de exameneisen op te schroeven, maar minister Plasterk liet toen weten daarvoor niet te voelen. Nu komt staatssecretaris Van Bijsterveldt toch een eind in deze richting. Haar maatregelen volgen op berichten dat de verschillen op veel scholen tussen het schoolexamen, dat scholen zelf maken en nakijken, en het landelijke centraal schriftelijk eindexamen groeien. De waarde van het diploma neemt af, als scholen voor hun eigen leerlingen te makkelijke examens maken en hiermee slechter gemaakte centrale examens compenseren. Bij verschillen groter dan één punt, kan uiteindelijk straks een staatsexamencommissie de toetsing overnemen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden