NieuwsAuteursrecht

Strengere Europese wetgeving over auteursrecht op internet voorlopig van de baan

De uiterst controversiële hervormingen van het Europese auteursrecht zijn van de baan. Een meerderheid van het Europees Parlement wil dat er ruimte komt voor compromissen.

Strengere Europese wetgeving over auteursrecht op internet zijn voorlopig van de baan. Beeld Tijmen Snelderwaard
Strengere Europese wetgeving over auteursrecht op internet zijn voorlopig van de baan.Beeld Tijmen Snelderwaard

Enkele weken geleden bereidde een juridische commissie van het parlement al een tekst voor die normaal gesproken de basis vormt voor verdere onderhandelingen met de Europese Raad. Zover komt het niet: een groot aantal parlementariërs trapte op de rem en eiste dat er gestemd zou worden over het mandaat van die commissie.

Die stemming vond donderdag plaats. Met als uitkomst dat de onderhandelingen nog niet worden gestart. Eerst is er ruimte voor de nodige aanpassingen aan de tekst, waarna het Parlement zich dit najaar er opnieuw over zal buigen.

Artikel 11 en 13

Pijnpunten zijn twee omstreden artikelen: artikel 11 en 13. De eerste gaat over een ‘linktaks’, die ervoor zorgt dat bijvoorbeeld Google minder tekst mag citeren als het verwijst naar nieuwsbronnen. Voorvechters van internetvrijheid hadden vooral kritiek op artikel 13. Dit ‘uploadfilter’ beoogt dat mensen niet meer zomaar een muziekje onder hun YouTubefilmpje kunnen zetten. Platformen als YouTube en Facebook zouden filters moeten installeren. Dit werd door de rechthebbenden met veel enthousiasme onthaald, maar tegenstanders vrezen dat die filters veel te veel tegenhouden waardoor ook parodieën sneuvelen. Bovendien zou het de macht van de grote techbedrijven alleen maar verder versterken omdat alleen zij zich dure filters kunnen veroorloven.

Europarlementariër Marietje Schaake van D66 zegt in een reactie blij te zijn met de uitkomst: ‘Er staat veel op het spel. Dat bleek uit de stevige lobby van beide kanten. We streven naar een oplossing waarbij journalisten en andere makers eerlijk beloond kunnen worden en een nieuw publiek kunnen bereiken, zonder dat er negatieve gevolgen zijn voor de vrijheid van meningsuiting online. In Europa is er geen plaats voor een censuurfilter.’

Intensieve lobby

De lobby was aan beide kanten intensief. Aan de ene kant vooral de muziekindustrie en uitgevers, die klagen dat de Facebooks en Googles van deze wereld profiteren van hun inspanningen. Paul McCartney stuurde woensdag nog een open brief naar de Europarlementariërs waarin hij betoogde dat artiesten gewoon netjes moeten worden betaald en dat een uploadfilter hiervoor noodzakelijk is.

Aan het andere kant van het spectrum bevinden zich internetpioniers als Vincent Cerf en Tim Berners-Lee die samen met tientallen andere invloedrijke technologiedenkers waarschuwden voor de nieuwe wetten, die volgens hen een directe bedreiging voor het internet zouden betekenen. Zij kunnen nu, in ieder geval voor even, opgelucht adem halen.

Verder lezen over de nieuwe Europese copyrightwetten

Einde van het vrije internet of eindelijk eerlijke vergoeding voor artiesten? Vijf vragen (en antwoorden) over deze ingewikkelde materie.

Een linktaks? Een uploadfilter op YouTube dat uw video's tegenhoudt? Nieuwe Europese regelgeving kan ons internet drastisch gaan veranderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden