Strengere adoptieregels moeten wezen in China beschermen

Strengere regels voor adoptie van Chinese weeskinderen zijn bedoeld om de kinderen beter te beschermen en zullen hun mogelijkheden om geadopteerd te worden niet aantasten....

AP

Nieuwe reglementen die op 1 mei van kracht worden verbieden adoptie van Chinese kinderen door buitenlanders die ongehuwd, ouder dan 50 of zwaarlijvig zijn. In het buitenland is daardoor de indruk ontstaan dat China buitenlandse adoptie zou willen tegengaan. Maar Li zei te verwachten dat het aantal adopties onder de nieuwe regels gelijk zal blijven.

Amerikanen adopteren de meeste Chinese kinderen - 7.900 in 2005. Spanje volgt met 2.700. Amerikaanse adoptiebureaus hebben zich beklaagd over de nieuwe regels en deze discriminerend en onnodig beperkend genoemd.

Een rapport dat Li dinsdag presenteerde betreft de algehele zorg voor weeskinderen. Het nieuwe beleid dat erin wordt aangekondigd omvat onder andere eisen aan huisvesting en onderwijs voor deze kinderen, een driejarenplan om gehandicapte weeskinderen operaties en revalidatie te kunnen bieden en verbetering van de zorg voor 8.644 kinderen die hun ouders aan aids hebben verloren. Het is voor het eerst dat in China een omvattend beleid wordt gepresenteerd ter ondersteuning van en dienstverlening aan wezen, aldus het rapport.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden