Strengere aanpak uitgeprocedeerde asielzoekers

Coalitiepartijen PvdA, VVD en D66 hebben donderdag een politiek akkoord bereikt over de terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers. De overheid gaat uitgeprocedeerden strenger aanpakken....

Van onze verslaggever

Vandaag bespreekt het kabinet een nieuw plan van staatssecretaris Cohen van Justitie om uitgeprocedeerde asielzoekers sneller het land te doen verlaten. Zij krijgen in de toekomst na het laatste vonnis van de rechter nog vier weken de tijd om uit Nederland te vertrekken.

In die maand zorgt de overheid nog voor opvang. Daarna ontzegt de overheid hun een dak boven het hoofd en zijn ze illegaal in Nederland.

Worden ze na die periode nog in Nederland aangetroffen, dan kunnen ze een 'ongewenstverklaring' ontvangen. De overheid kan hen dan maximaal zes maanden vasthouden om hun vertrek te bespoedigen. Vooral de VVD had hierop aangedrongen. Oorspronkelijk wilden de liberalen de ongewenste vreemdelingen zelfs een celstraf opleggen.

Zo'n vijfduizend Iraniërs kunnen opgelucht ademhalen. Cohen heeft besloten dat uitgeproceerde Iraniërs mogen blijven als ze al meer dan drie jaar om technische redenen niet kunnen worden teruggestuurd. Een reden kan bijvoorbeeld zijn dat er geen reispapieren kunnen worden geregeld. Ook voor andere groepen geldt dat als ze echt niet wegkunnen, ze mogen blijven.

Het vertrekcentrum in Ter Apel wordt opgeheven. Het centrum is omstreden. Asielzoekers worden er onder een streng regime op hun terugkeer voorbereid. Maar het aantal dat daadwerkelijk het land verlaat, is gering.

Ter Apel wordt omgevormd tot aanmeldcentrum. In zo'n centrum licht een vluchteling zijn asielverhaal toe.

Als vervanging voor het vertrekcentrum worden in reguliere asielcentra zogeheten vertrekafdelingen ingericht. Dat hadden de coalitiepartijen vorig jaar juli al in het regeerakkoord opgeschreven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden