Strenge toelatingstoetsen pabo verergeren lerarentekort

Koningin Maxima op bezoek bij een workshop digitaal componeren op de pabo van Hogeschool Leiden. Beeld ANP

De strengere taal- en rekentoelatingstoetsen die in 2015 zijn ingevoerd op de pabo's hebben niet meer of betere studenten opgeleverd. Dit schrijft Trouw vrijdag op basis van onderzoek. 

Sterker: het aantal eerstejaarsstudenten na invoering van de toetsen gehalveerd. Na de invoer van de toetsen halveerde het aantal eerstejaarsstudenten op de pabo van 11.366 in 2006 tot 5.496 in 2015. 

Daarnaast moest net de strengere toelatingstoetsen het niveau van de studenten verbeteren. Dat is niet gebeurd, is de conclusie uit een onderzoek van de leerstoel onderwijsarbeidsmarkt van Tilburg University en het Caop (een kenniscentrum gespecialiseerd in arbeidszaken).

'Een flop'

De eindexamencijfers van jongeren die voor de pabo kiezen zijn door de jaren heen hetzelfde gebleven. Daarnaast was er de hoop dat met de hogere instapdrempel de uitval op pabo's zou afnemen.

Dat is iets gedaald sinds de invoering van de toetsen. Toch stopt nog altijd ruim 1 op de 3 pabo-studenten in het eerste jaar. 

'Het is een flop', zegt hoogleraar onderwijsarbeidsmarkt Frank Cörvers in de krant. 'De selectie van studenten heeft niet de uitwerking gehad die het had moeten hebben', concludeert hoogleraar onderwijsarbeidsmarkt Frank Cörvers.

Afschrikwekkend

Meteen na invoering van de toetsen klonken er al kritische signalen. Die hebben een 'afschrikwekkende effect', zei Barbara de Kort, voorzitter van het landelijk overleg lerarenopleidingen basisonderwijs (lobo) in 2015 tegen de Volkskrant

'Ze vinden onder andere plaats tijdens de eindexamens. Dan hebben scholieren wel iets anders aan hun hoofd', aldus De Kort. Door het afnemend aantal pabo-studenten dreigt een lerarentekort.

Geen diploma, al wel een baan

Nog maar een paar jaar geleden kwam een pas afgestudeerde basisschooldocent nauwelijks aan het werk. Dat is volkomen omgeslagen. Wie nu op een pabo zit, heeft vaak eerder een baan op zak dan een diploma. In vier jaar tijd sloeg een klotsend lerarenoverschot om in schaarste.

De toelatingstoetsen dan maar weer versoepelen? Aleid Truijens ziet er niets in. 'De instroom gaat misschien even omhoog, maar de kwaliteit en de status van het onderwijs zullen snel dalen. Redeneer liever andersom: zorg dat de pabo iets voorstelt en selecteer streng, dan willen slimme, capabele mensen er graag naartoe.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden