Strenge controle hoogte salaris

’Kabinet zal salarismaximum semi-publieke sector strikt handhaven.’..

ANP

DEN HAAG Het kabinet zal de bovengrens die wordt gesteld aan de salarissen van bestuurders in de semipublieke sector strikt handhaven. Mogelijke ontsnappingsroutes worden wettelijk dichtgetimmerd.

Dat heeft minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) donderdag gezegd in de Tweede Kamer. Ze doelde vooral op semipublieke organisaties die van het kabinet onderling codes moeten opstellen met daarin een salarisplafond voor bestuurders, zoals de zorgsector, havenbedrijven en woningcorporaties. De verantwoordelijk minister moet zo’n code goedkeuren. Zodra de salariscode wordt geschonden, kan zowel de betrokken bestuurder als de instelling een voorwaardelijke boete krijgen. Ook kan te veel betaald salaris worden teruggevorderd. ‘We kunnen handhaven en herstellen’, zei Ter Horst.

Uitzonderingen zijn wel mogelijk bij instellingen die zich moeten houden aan de Balkenendenorm van 176 duizend euro per jaar. Die norm gaat gelden voor semipublieke organisaties die dicht bij de overheid staan, waaronder onderwijsinstellingen en bestuurders van de publieke omroepen.

Ter Horst gaf aan dat er zwaarwegende argumenten moeten zijn om bestuurders bij zulke organisaties meer dan 176 duizend euro per jaar te betalen. De minister moet zo’n uitzondering ook goedkeuren.

De Kamer had in het debat met Ter Horst zorgen geuit over de vraag of de salarismaxima voor bestuurders in de praktijk te handhaven zijn. Ook wilden diverse fracties zekerheid dat bestuurders hun salaris niet stiekem verhogen ‘met allerlei trucs’, zoals eenmalige bonussen.

De minister verzekerde dat de vastgestelde topsalarissen inclusief vakantiegeld, eindejaarsuitkeringen en bonussen zijn. Pensioenbijdragen worden er niet in meegerekend.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden