Strenge aanpak van acties dierenactivisten

Bedrijven en instellingen die het slachtoffer worden van gewelddadig dierenrechtenactivisme kunnen 24 uur per dag terecht bij een landelijk meldpunt....

Van onze verslaggeefster

Dierenrechtenactivisten hebben de afgelopen jaren steeds meer acties gepleegd. In 2001 waren het er 47, in 2003 waren het er 178. Het merendeel van de acties is vreedzaam, maar de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst AIVD stelt in een analyse dat de dierenrechtenactivisten professioneler en gewelddadiger worden.

Het gaat om incidenten als vernieling, brandstichting, bedreiging en het vrijlaten van dieren uit fokkerijen. Veel acties zijn gericht tegen proefdierenonderzoek.

De dierenrechtenorganisaties opereren vaak in georganiseerd verband. Ook zijn er steeds vaker relaties met radicale groeperingen uit het buitenland. Een zeer kleine groep is volgens de AIVD zo extreem gewelddadig, dat sommige activiteiten dicht in de buurt komen van de strafrechtelijke definitie van terrorisme.

Geoffrey Deckers, voorzitter van Een Dier Een Vriend (EDEV) noemt het rapport van de AIVD onjuist en ondeugdelijk. Hij eist een eigen permanent bemand meldpunt voor bedreigde dierenvrienden.

Volgens Deckers wordt zijn organisatie EDEV op de ene plaats in het rapport beschreven als een vreedzame organisatie, terwijl de AIVD verderop in het stuk de EDEV een 'doorgeefluik van ongewenste acties' noemt.

Deckers vraagt zich af waar zijn leden terecht kunnen bij bedreiging naar aanleiding van hun acties. 'Als er op onze vreedzame activisten wordt ingeslagen of als op ze wordt ingereden met vrachtwagens, weigert de politie over het algemeen aangifte op te nemen. En komt er ook een landelijk meldpunt voor slecht behandelde dieren?'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden