Strenge aanpak Rotterdamse bijstandsgerechtigden loont

Rotterdam krijgt bijstandsgerechtigden met een speciaal project sneller aan het werk dan de gemeente zelf had verwacht. De afgelopen drieënhalf jaar hebben twaalfduizend Rotterdammers met hulp van de gemeente vanuit de bijstand een baan gevonden. Een half jaar eerder dan de stad verwachtte toen het met het project WerkLoont begon.

Nanda Troost
Een belangstellende bekijkt vacatures bij uitzendbureau Adecco in Rotterdam. Beeld anp
Een belangstellende bekijkt vacatures bij uitzendbureau Adecco in Rotterdam.Beeld anp

WerkLoont houdt in dat de bijstandsgerechtigde gedurende vijftien weken twintig uur per week aan de bak moet. Naast een (sollicitatie)training moet hij acht uur per week werken, bijvoorbeeld als papierprikker of washandjesvouwer. De gemeente steekt ondertussen tijd en geld in het vinden van passende vacatures in sectoren die in de stad als kansrijk gelden.

Het succes dat Rotterdam dinsdag opeiste, is wel relatief. Het project heeft vooral het eerste jaar een positief effect op de uitstroom uit de bijstand, blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Na drie jaar zijn er nauwelijks meetbare verschillen tussen de groep bijstandsgerechtigden die door de gemeente geholpen is en bijstandsgerechtigden die op eigen kracht een baan vonden.

Er is ook sprake van preselectie: de kandidaten die de gemeente voor WerkLoont selecteert, zijn gemiddeld al kansrijker dan degenen die niet in aanmerking komen voor het project. Na een aantal jaar vermindert ook het afschrikeffect van de aanpak. Omdat bijstandsgerechtigden die onder de WerkLoont-project vallen minimaal een dag per week geestdodend werk moeten doen, vragen sommige werklozen in eerste instantie geen bijstandsuitkering aan. Later komen ze vaak alsnog in de bijstand.

Met Leefbaar Rotterdam in het college kiest de stad voor een relatief strenge aanpak van bijstandsgerechtigden. Landelijke regels worden strenger dan elders nageleefd. Bijvoorbeeld als het gaat om de zoektermijn van vier weken voordat iemand een uitkering kan aanvragen. Rotterdam is koploper met het aantal mensen in de bijstand. Volgens de gemeente komt dat doordat veel Rotterdamse werkzoekenden in 'een kwetsbare positie' zitten. In de stad wonen veel laagopgeleiden, langdurig werklozen, ouderen en mensen met een arbeidsbeperking.

De Rotterdamse ex-bijstanders van WerkLoont gaan vooral aan de slag als productiemedewerker, in callcentra of als helpende in de thuiszorg. Het gaat in eerste instantie meestal om tijdelijk werk. Bijna 40 procent begint als uitzendkracht, maar ook de anderen beginnen doorgaans met een flexbaan.

Eenmaal aan het werk lukt het deze nieuwe werkenden beter aan de bijstand te ontsnappen: sinds vorig jaar valt nog geen 20 procent binnen twee jaar terug in de uitkering, een halvering vergeleken met de twee jaar daarvoor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden