Streng oordeel over kiescampagne

Partijleider Wouter Bos accepteert ‘zonder enig voorbehoud’ de harde conclusies van de commissie Vreeman die vrijdag zijn gepresenteerd. Bos neemt de aanbevelingen over en wordt daarin gesteund door de partijtop....

Van onze verslaggeefster Map Oberndorff

‘Op kraakheldere en niet mis te verstane wijze heeft de commissie geschreven wat er bij de verkiezingen is misgegaan,’ zegt Bos. ‘Ik neem mijn verantwoordelijkheden voor de gemaakte fouten.’ In het rapport De scherven opgeveegd velt de commissie een vernietigend oordeel over de verkiezingscampagne van afgelopen november. ‘Het ontbrak aan eenduidige besluitvorming en een heldere structuur’, licht voorzitter Ruud Vreeman toe. Interim-partijvoorzitter Ruud Koole is het met de commissie eens dat de campagne is ‘mislukt’. Fractieleider Tichelaar zegt dat alle betrokkenen ‘om elkaar heen draaiden’. ‘Iedereen snapt na het lezen van dit rapport wat er niet goed ging.’ Zelf concludeert Bos dat de campagne faalde door ‘tal van standpunten, maar een onzichtbare rode draad’.

Ondanks de verantwoordelijkheid die Bos had voor de grote verkiezingsnederlaag, houden de partijprominenten vertrouwen in hun voorman. ‘We moeten dit niet herleiden tot een leiderschapscrisis,’ zegt Koole. Bos wordt grotendeels gespaard door de commissie. ‘Een leider die te veel ongestructureerde adviezen krijgt, breng je altijd in moeilijkheden’, zegt Vreeman.

Ook Bos zelf gelooft in de toekomst van de PvdA en zijn rol daarbij. ‘Deze klap komen we heus weer te boven. We moeten voorwaarts, maar niet vergeten.’ Hij wil de opdrachten van de commissie ‘zo snel en zo volledig mogelijk’ opvolgen. ‘We moeten weer authentieke, gepassioneerde en herkenbare sociaal-democraten zijn.’

Het partijbestuur ‘omarmt’ eveneens alle aanbevelingen. Eén daarvan is het loslaten van het om-en-om-systeem dat de partij hanteert voor een evenwichtige sekseverdeling op de kandidatenlijsten. Het bestuur wil wel vasthouden aan criteria bij de samenstelling van de lijsten. ‘Maar we moeten blijven nadenken en ze niet dogmatisch toepassen’, vindt Ruud Koole.

Volgens de commissie zijn drie criteria leidend voor de selectie van kandidaten voor de eerste tien plekken: electorale aantrekkingskracht, bestuurlijke capaciteiten en inventiviteit op inhoud. De partij moet afscheid nemen van overhaaste manieren van rekrutering.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden