nieuws

Streekvervoer gaat vanaf volgende week vijf dagen staken

Het streekvervoer gaat opnieuw landelijk staken. Vanaf maandag leggen met name buschauffeurs vijf dagen achtereen hun werk neer. De staking volgt nu de werkgevers niet hebben gereageerd op een ultimatum van de vakbonden FNV en CNV.

Redactie
Vanaf maandag leggen buschauffeurs vijf dagen achtereen hun werk neer. Beeld Harry Cock / de Volkskrant
Vanaf maandag leggen buschauffeurs vijf dagen achtereen hun werk neer.Beeld Harry Cock / de Volkskrant

De werkgevers onderhandelen al lang met de bonden over een nieuwe cao voor 13.000 werknemers, met name buschauffeurs. Een eerdere staking van alleen FNV leidde ertoe dat ongeveer 40 procent van het openbaar vervoer uitviel in verschillende regio’s.

Ook daarna lukte het niet tot een akkoord te komen, waarna de bonden met hun ultimatum kwamen. Na het indienen daarvan liet de Vereniging van Werkgevers in het Openbaar Vervoer (VWOV) al weten dat het cao-voorstel komt te vervallen als de bonden overgaan tot een staking. Dat betekent dat alle partijen terug moeten naar de onderhandelingstafel om de cao-besprekingen van voren af aan te beginnen. VWOV hoopt dat de bonden alsnog in overleg willen gaan.

Verkenning

‘Had er nog iets nieuws in dat voorstel gestaan, dan hadden we opnieuw een verkenning kunnen doen’, stelt een woordvoerder van CNV. ‘Maar daar was geen sprake van.’ De bonden gaan dan ook niet in op het tegenultimatum van VWOV en bereiden deze week hun acties voor. ‘We achten de kans niet groot dat de werkgevers alsnog in gesprek willen.’

Een woordvoerder van FNV denkt dat veel werknemers zich zullen aansluiten bij de staking. ‘Bij de vorige staking ging het met name om leden van FNV. Toen was de actiebereidheid al hoog, en die zie je vaak toenemen gedurende de dagen. En nu komen de leden van CNV daar nog eens bij.’

FNV en CNV eisen respectievelijk een loonsverhoging van bijna 17 procent dit jaar en 14 procent uitgespreid over achttien maanden. Het bod van VWOV komt neer op 11 procent.

Vraagtekens bij actiebereidheid

VWOV blijft bij haar standpunt dat het cao-voorstel dat er ligt ‘bovengemiddeld hoog’ is. ‘We gaan niet op basis van een ultimatum van de vakbond of op basis van stakingen opnieuw aan tafel’, laat een woordvoerder van VWOV weten. De werkgevers stellen bovendien vraagtekens bij de actiebereidheid van het personeel. ‘De stakingsbereidheid is in onze sector lang niet zo hoog als de bonden zouden willen, of doen voorkomen’, aldus de zegsvrouw.

Ook als de totale impact meevalt, zijn de reizigers van wie de bus niet rijdt, toch de dupe. ‘We zijn een hele zichtbare sector. Acties werken ontwrichtend en dat weten de vakbonden ook. Stakingen duperen reizigers op de dag zelf en ze hebben ook effect op het behoud van reizigers voor de lange termijn’, stelt VWOV.

De bonden hebben in theorie tot dinsdag de tijd om te reageren op het cao-voorstel van VWOV, maar door de ‘halsstarrige opstelling’ van de werkgevers ziet FNV geen aanleiding om weer in gesprek te gaan, aldus de woordvoerder.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden