Strauss-Kahn neemt Europese leiders onder vuur

Voormalig hoofd van het IMF Dominique Strauss-Kahn lijkt zijn publieke leven weer te hebben opgepakt. Vandaag verscheen hij als gastspreker op een conferentie in Peking.

DSK op de conferentie in Peking. Beeld reuters
DSK op de conferentie in Peking.Beeld reuters

Het is nu zeven maanden geleden dat Dominique Strauss-Kahn (DSK) werd gearresteerd op verdenking van verkrachting van een kamermeisje in een hotel in New York. De aanklacht is inmiddels ingetrokken, maar die betekende eerder wel het einde van zijn droom om Frankrijks volgende president te worden.

Nu hij zich niet langer hoeft in te houden en geen economische diplomatie hoeft te bedrijven, verwijt DSK de Europese leiders dat ze de schuldencrisis te lang hebben ontkend. 'Het probleem is dat ze het nog steeds ontkennen.'

De gevallen topman van het IMF zegt ook er niet zeker van te zijn dat de twee belangrijkste Europese leiders, de Duitse bonskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy elkaar helemaal begrijpen.

Socialistische partij
De socialistische partij in Frankrijk distantieerde zich meteen van de uitspraken van DSK. Ooit hoopten de socialisten dat ze met Strauss-Kahn als partijleider Sarkozy zou kunnen verslaan bij de Franse presidentsverkiezingen in april. Maar na de aanklacht van verkrachting in New York, koos de partij een andere leider, Francois Hollande. De partij haast zich nu om te zeggen dat de comeback van DSK niets te maken heeft met de partij of Francois Hollande.

Een paar maanden geleden suggereerde Hollande nog dat DSK misschien een politieke of adviesrol zou kunnen bekleden in Frankrijk. Maar later nam hij toch meer afstand van Strauss Kahn. 'Nee, hij is geen afgezant van Francois Holland', zei de woordvoerder van de Socialistische partij. 'Als Francois Hollande wil praten met de Chinese autoriteiten dan doet hij dat zelf.'

Imago
Aan de terugkeer van DSK op het publieke toneel werd uitgebreid aandacht besteed in Frankrijk, waar hij nog steeds een slecht imago heeft, ondanks dat de aanklacht tegen hem werd ingetrokken.

Zijn vrouw Anne Sinclair, een voormalig televisie-interviewster, die haar man altijd bleef steunen, kwam vandaag daarentegen uit een peiling juist als meest populaire vrouw van Frankrijk naar buiten. Daarbij liet ze de vrouw van president Sarkozy, ex-supermodel en zangeres Carla Bruni, ver achter zich.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden