Strauss-Kahn moet terechtstaan voor souteneurschap

Voormalig IMF-topman Dominique Strauss-Kahn is aangeklaagd wegens souteneurschap. De Franse onderzoeksrechters in de Carlton-affaire, vernoemd naar het hotel in Lille waar seksfeestjes werden gehouden, menen dat daar toch voldoende bewijzen voor bestaan. Naast Strauss-Kahn zijn nog twaalf andere deelnemers daarvoor gedagvaard.

AMSTERDAM - Dat de onderzoeksrechters de zaak doorzetten, komt als een verrassing, want eerder had het openbaar ministerie hen gevraagd de zaak te seponeren. Een aanklacht van verkrachting die ook nog voor Strauss-Kahn dreigde, is komen te vervallen. Het is nog niet bekend of het OM tegen het besluit van de onderzoeksrechters in hoger beroep gaat.


De 64-jarige Strauss-Kahn ontkent zijn aanwezigheid bij de feestjes niet. Maar hij houdt vol niet te hebben geweten dat de aanwezige vrouwen prostituees waren en voor hun diensten werden betaald.


Volgens de onderzoeksrechters pleegde hij 'souteneurschap in vereniging', omdat hij deel uitmaakte van een netwerk dat in het Carlton en in diverse andere luxehotels, onder meer in Parijs en New York, organiseerde. Bij het netwerk zouden ook politiemensen, hoge ambtenaren en zakenlieden betrokken zijn.


Het is zeker niet voor het eerst dat de naam van Strauss-Kahn in een seksaffaire valt. De beschuldigingen van een hotelkamermeisje van het Sofitel in New York dat de 62-jarige IMF-directeur haar had gedwongen tot orale seks, leidden in 2011 tot een internationaal schandaal. Daardoor verloor hij zijn functie bij het IMF en moest hij zijn ambities als socialistische presidentskandidaat in Frankrijk opgeven. Zijn derde vrouw, Anne Sinclair, bleef tijdens deze episode aan zijn zijde staan, maar is eerder dit jaar alsnog van hem gescheiden.


Ook deed een Franse schrijfster, Tristane Banon, in 2011 aangifte tegen Strauss-Kahn wegens poging tot verkrachting. In geen van beide zaken kwam het tot strafrechtelijke vervolging; de Franse zaak bleek verjaard te zijn en in de New-Yorkse affaire waren er twijfels over de betrouwbaarheid van het kamermeisje. Wel betaalde Strauss-Kahn haar een geldbedrag om een civiele procedure te vermijden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.