Strategisch Beraad

BERT WAGENDORP

Het Strategisch Beraad van het CDA, bestaande uit 22 mannen en vrouwen van buiten 'Den Haag', vindt de huidige vorm van hypotheekrenteaftrek 'pervers', de multiculturele samenleving helemaal niet mislukt en een duurzaam milieubeleid van het grootste belang.

En dat zijn dan nog maar de standpunten die nu al zijn uitgelekt. Volgens voorzitter De Geus moest het CDA op zoek naar 'het radicale midden', dus wie weet met welke opzienbarende inzichten hij volgende week nog meer komt aanzetten.

Het was de bedoeling dat De Geus volgende week vrijdag vriend en vijand zou verrassen met het conceptrapport, waarna een dag later een ingelast CDA-congres zich erover zou buigen. Zelfs de leden van het partijbestuur kregen de opzienbarende uitkomst van het beraad dinsdagavond onder strikte geheimhoudingsplicht en op een zeer geheime plek ergens in Utrecht onder ogen.

Woensdag opende het AD ermee. Eigen schuld, moet je Jack de Vries maar geen lid maken van zo'n gespreksgroep. Als die ergens 'discreet' ziet staan, begint hij meteen als een dolle te lekken en spinnen. Daar kan Jack ook niks aan doen, de drang is sterker dan hijzelf. Jack is weer helemaal terug, hij spinde vorige week zelfs dat hij wel in was voor de functie van partijleider. Toen die spin werd opgepikt, spinde Jack weer dat dit 'voorbarig' was. Dus dan weet je: Jack is alweer uitgekeken op zijn baantje als JSF-lobbyist en is er klaar voor zijn partij te komen redden.

Het Strategisch Beraad was niet zomaar een leuk vergaderclubje. Partijvoorzitter Ruth Peetom riep het Beraad vorig jaar juni in het leven om een koers uit te stippelen voor de komende 'tien à vijftien jaar'. Het is wat ze in het CDA 'een herbronning' plegen te noemen. En christenen doen niet aan een beetje herbronnen; die herbronnen, áls ze herbronnen, uit alle macht: er moet een scherpe breuk met het verleden zichtbaar zijn, een wedergeboren partij. Het werd trouwens ook tijd, met drie zetels valt er weinig meer te herbronnen.

Een lid van het SB 'dat anoniem wilde blijven' (Jack) zei gisteren in Het Parool dat hij hoopte dat de huidige CDA-ministers de bevindingen alvast zouden 'omzetten'. Dat Gerd Leers dus komende vrijdag in het kabinetsberaad vast meldt dat de polarisatie van de PVV 'ongewenst' is en dat de aanwezigheid van allochtonen 'geen enkel probleem vormt'.

Ik ging gistermiddag meteen kijken of Blondie alweer briesend aan het twitteren was geslagen ('Is het CDA uit op een fusie met GroenLinks?'), maar kennelijk was z'n mobiel leeg.

Ze zijn in het Strategisch Beraad tot de conclusie gekomen dat de conservatieve koers van Maxime Verhagen de partij naar het verderf voert. En dan zit er nog voldoende evangelisch elan in het CDA om van het duistere pad terug te keren naar het licht, de Here om te steun te smeken, samen een psalm te zingen en de boel vervolgens radicaal om te gooien: Aart Jan de Geus is niet voor niets van gereformeerde huize.

Dat belooft weinig goeds voor het kabinet van Mark Rutte. Als de gelekte ideeën de geest van de strategische herbronning weergeven, en de partij daarin de komende maanden meegaat, valt Rutte I nog voor de zomer.

Je kunt niet de integratienota van Donner onderschrijven en de PVV naar de mond praten en tegelijkertijd de multiculturele samenleving prijzen. Je kunt niet de HRA willen hervormen en in een kabinet blijven dat zulks heiligschennis acht.

In het Strategisch Beraad van het CDA is besloten: We moeten weer een fatsoenlijke christen-democratische partij worden. En dat kan alleen buiten dit rechtse kabinet.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden