Strategiebedenker ING is afgesplitste hersencel van top

Altijd gedacht dat de grote Nederlandse banken één pot nat waren? Dat het er in de hoofdkantoren van ABN Amro, ING en Rabo precies hetzelfde aan toe ging?...

De ING Groep heeft de ontwikkeling van de bedrijfsstrategie in handen gegeven van een clubje van drie mensen onder leiding van Jan Zegering Hadders, die bij ING gemakshalve 'Zet-Ha' wordt genoemd. Voor de ING dacht hij al betaald na over de strategie van ABN Amro en de Postbank. 'Een afgesplitste hersencel van de raad van bestuur', noemt Zegering Hadders zichzelf volgens FEM.

'Vorig jaar kwamen we tot de conclusie dat in het buitenland zowel investment banking als asset management sterk moesten groeien. We hebben daar een grote strategische studie aan gewijd. We hadden dossiers van bedrijven met wie we graag zouden samenwerken. Ook van Barings. Toen Barings omviel konden we al twee dagen later zeggen dat het goed bij ons zou passen en waarom. Op die manier kregen we heel snel het fiat van de commissarissen en konden er in Londen snel knopen worden doorgehakt', klopt Zegering Hadders zich op de borst.

Externe adviseurs voor het bepalen van de strategie zijn nuttig, zo is de ervaring van Zegering Hadders. 'McKinsey is briljant en vooral goed als een bedrijf op apegapen ligt of een branche fundamenteel in kaart moet worden gebracht. Ze weten dan razendsnel een goed rapport op tafel te leggen. Dat komt omdat ze hun research en eigen archieven razend knap hebben georganiseerd. Je krijgt daardoor eersteklas strategiedocumenten die een schok kunnen bewerkstelligen binnen een bedrijf.'

Bij de Rabobank komen geen consultants binnen bij de stafgroep Strategie. 'Je hebt zelden voordeel bij het binnenhalen van externe adviseurs is onze ervaring van jaren. We zoeken wel naar interessante mensen met wie we al discussiërend op nieuwe ideeën kunnen komen. Maar daar zitten eigenlijk nooit consultants bij', aldus Rabo-strategiebedenker Creemers.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden