Strategie van PVV in Rotterdam? In twee zinnen naar 'islam', zo bleek uit optreden van lijsttrekker Meeuwissen

De PVV is nagenoeg onzichtbaar in de strijd om de gunst van de Rotterdamse kiezer. En de peilingen zijn ook niet best. Welke campagne voert de partij van Geert Wilders eigenlijk? 'De islam is erger dan de nazi's.'

Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

De vier woorden, die samen het voorlopige dieptepunt van de Rotterdamse verkiezingscampagne vormden, gingen zondag in de Burgerzaal van het Rotterdamse stadhuis haast verloren in het rumoer. Maar wie goed oplette, kon ze wel degelijk verstaan.

'Uw partij verkracht kinderen.'

Rik Kuiper bericht tot aan de gemeenteraadsverkiezingen vanuit Rotterdam. Aflevering 10: de PVV.

Ze kwamen uit de mond van Maurice Meeuwissen, de nerveus ogende lijsttrekker van de Rotterdamse PVV. Het doelwit: Stephan van Baarle, de 26-jarige voorman van Denk, die maandag besloot aangifte te doen wegens smaad en laster.

Van Baarle had Meeuwissen tijdens het tweede en laatste grote lijsttrekkersdebat 'een vastgelopen grammofoonplaat genoemd', omdat hij 'de islam, de Turken en de Marokkanen' de schuld geeft van alle problemen in de stad. Dat was voor Meeuwissen het signaal geweest om zijn ingestudeerde zinnetjes één voor één in de strijd te gooien.

Was het een alles-of-niets-poging? Meeuwissen had de afgelopen maanden weinig indruk gemaakt in de verkiezingscampagne, die voor de PVV ook al desastreus was begonnen. Allereerst had Denk half december het persmoment van Wilders gekaapt, door op hetzelfde tijdstip en op dezelfde plek - voor de Essalammoskee - bekend te maken óók mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam. Tot overmaat van ramp bleek binnen een dag dat de beoogde PVV-lijsttrekker Géza Hegedüs een verleden had dat zelfs de PVV te gortig is. Toen werd Meeuwissen van plek vier naar plek één gepromoveerd.

Er is weinig over de nieuwe lijsttrekker bekend. Ja, dat hij een IT'er en een ex-militair is. Maar daar houdt het op. Internet zwijgt over zijn tijd vóór de PVV - zijn verleden lijkt vakkundig uitgewist.

PVV'er Maurice Meeuwissen in gesprek met Ruud van der Velden (Partij voor de Dieren) voor aanvang van het debat in Rotterdam.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Ook tijdens de campagne speelde hij lang verstoppertje. Zo had PvdA-lijsttrekker Barbara Kathmann hem tot het eerste lijsttrekkersdebat - afgelopen donderdag -nog nooit ontmoet. Datzelfde gold voor Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam, die Meeuwissen in deze krant de 'mystery guest' van deze verkiezingen noemde.

Eigenlijk was de PVV-lijsttrekker alleen zichtbaar op Twitter, waar hij een paar honderd volgers trakteerde op stevige meningen van het genre: 'Rotterdam is geen Ankara!', 'Stop onzinsubsidies!' en 'Allochtoon/gelukszoeker krijgt alles met voorrang gratis'. Verder retweette hij berichten van PVV'ers - inclusief zichzelf.

Veel Rotterdammers hadden dan ook uitgekeken naar zijn eerste publieke optreden, donderdag bij het eerste lijsttrekkersdebat in de bibliotheek. Daar was hij dan eindelijk, zijn ranke lichaam in pak met stropdas, zijn kale schedel glimmend in het theaterlicht. Voor aanvang schudde hij een paar handen en drentelde in het rond, een grimas op zijn gezicht.

Vragen van de Volkskrant stelde hij niet op prijs. Waarom hij zo onzichtbaar was geweest tot nu toe? Dat was gewoon campagnestrategie. Wat hij tot 21 maart nog ging doen? Ging hij niets over zeggen. En toen maakte hij zich uit de voeten.

Tijdens het debat manoeuvreerde hij telkens binnen twee zinnen naar de islam. Maar telkens wanneer het gesprek de diepte in dreigde te gaan, wankelde hij. Bijvoorbeeld toen de presentator hem vroeg naar concrete maatregelen om de veiligheid in de stad te verbeteren. Wat zou hij dan anders doen?

'Wij gaan het aanpakken!' antwoordde de PVV-lijsttrekker.

'Maar wat gaat u concreet doen?'

'Wij gaan het islamitisch onderwijs afschaffen.'

De collega's bleken na afloop niet erg onder de indruk van de PVV-leider. 'Ik moet het nog even tot me laten doordringen', zei Barbara Kathmann (PvdA), 'maar met die man zitten we dus binnenkort in de gemeenteraad.'

'Een zwak optreden', liet Eerdmans (Leefbaar Rotterdam) weten. 'Geen oplossing gehoord.'

'Soms denk je dat Meeuwissen een typetje uit Koefnoen is', zei Nourdin el Ouali (Nida). 'Niemand van mijn collega-lijsttrekkers neemt hem serieus.'

Er is weinig over de nieuwe lijsttrekker bekend. Ja, dat hij een IT'er en een ex-militair is. Maar daar houdt het op. Internet zwijgt over zijn tijd vóór de PVV - zijn verleden lijkt vakkundig uitgewist.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Hij grijnsde er bij

En dus had Meeuwissen zondagavond bij het tweede grote debat iets goed te maken, zeker nu de peilingen nog maar één schamele zetel toebedelen. Het zou kunnen verklaren waarom hij zo fel van leer trok tegen Denk, dat venijnige kritiek leverde op een campagnefilmpje van de PVV.

'Als Joseph Goebbels nog geleefd had', zei lijsttrekker Van Baarle, 'zou hij zijn vingers bij uw filmpje aflikken.'

'De islam is ergers dan de nazi's', antwoordde Meeuwissen. 'Erger dan het communisme.'

'Laat ik heel duidelijk stellen...', probeerde Van Baarle.

'De islam is haat en terreur en terroristen.'

'Laat ik heel duidelijk stellen...'

'En vrouwenonderdrukking!'

'Het is uw partij die met het pleiten voor het verbod op hoofddoekjes...'

En toen flapte Meeuwissen het er dus uit.

'Uw partij verkracht kinderen!' zei hij. 'Mohammed verkrachtte kinderen.'

Van Baarle, die later zal spreken van 'een schofterige beschuldiging', was te verbijsterd om er direct op te reageren. En dus ging Meeuwissen nog even door.

'U haat homo's en u onderdrukt vrouwen en u haat joden!'

Hij grijnsde er bij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden