Strategie, maar ook kajakken en koken

VAN ONZE VERSLAGGEVER JAN HOEDEMAN

DEN HAAG - In heel Nederland worden deze dagen de politieke messen geslepen. De oppositie wil het kabinet een heet najaar bezorgen, de coalitie wil stevig regeren. Beide kampen verzamelen krachten tijdens hun jaarlijkse fractiedagen. In de vierhoek Dordrecht-Scheveningen-Sneek-Veulen komen Kamerleden van de elf fracties bij elkaar. Meestal met overnachtingen en avondprogramma's.

Het is niet ongebruikelijk dat er zich drankgelagen voltrekken en ruzies worden uitgevochten, maar de bedoeling van de fractieleiding is dat er wordt gewerkt aan teambuilding en strategie. Het CDA doet dat in Leeuwarden, de PvdA in het Van der Valk-hotel te Sneek en de VVD in de buurt van Oldenzaal. Premier Rutte wordt geacht daar voor peptalk te zorgen.

De ChristenUnie en de Partij voor de Dieren hebben hun driedaagse activiteit er al op zitten. De fractie van Arie Slob streek neer in het Limburgse Veulen in een vakantieaccommodatie met corvee: Kamerleden moesten duurzaam voor de fractie koken. Er waren sprekers van buiten zoals hoogleraar kerkgeschiedenis Paul van Geest, maar er is ook gevoetbald en naar de film Intouchables gekeken.

Woensdagmiddag voer de Partij voor de Dieren-fractie al uit met een aantal kajaks in de Biesbosch om 's avonds neer te strijken in vegetarisch restaurant Kop van 't Land in Dordrecht. Strategie? 'Dat bespreken we dinsdagochtend wel in de fractievergadering.'

GroenLinks komt bijeen in Scheveningen, D66 in Brussel, 50Plus in Utrecht en de SGP compenseert het calvinistische schuldgevoel van een middagje zeilen met een ochtendlijk werkbezoek aan Oudewater. Bij de SP wordt het lachen in Arnhem, waar Emile Roemer in zijn jaarlijkse conference eigen Kamerleden op de hak neemt.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden