ANALYSE

Strategie advocaat Knoops: 'geen showproces, veel meer deskundigen'

De eerste keer was het een slip of the tongue. Toen had Wilders zich tijdens een bezoek aan de Haagse markt laten ontvallen dat hij 'als het even kan minder Marokkanen' wilde. De tweede keer was het doordacht.

Het echtpaar Knoops overlegt nog even voorafgaand aan de eerste openbare zittingsdag tegen PVV-leider Wilders. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Op 12 maart 2014 had Wilders nadien nog vertwijfeld gevraagd of hij 'dat zo kon zeggen', aldus getuigen uit PVV-kringen. Een week later stelde hij de speech voor de avond van de gemeenteraadsverkiezingen zelf op. Enige zorgen waren er bij de PVV wel op die 19de maart, zouden getuigen later bij de politie verklaren. Niet over de inhoud van de tekst. Maar over het publiek. Zouden ze 'juist reageren'?

Om zich daarvan te verzekeren werd tweemaal een PVV-medewerker de zaal in gestuurd. Deze informeerde het publiek over de vragen die hun voorman zou stellen nadat hij zijn entree had gemaakt op de soundtrack van de film Rocky III. En welk antwoord er van zijn toehoorders werd verwacht.

Dus toen Wilders riep: Willen jullie meer of minder Marokkanen?, scandeerde het publiek zoals geïnstrueerd: 'Minder, minder, minder.'

Eerste openbare zittingsdag

Vrijdag, twee jaar na de veel bediscussieerde uitspraken, moest Wilders zich verantwoorden in de zwaarbeveiligde rechtbank op Schiphol. Het was de eerste openbare zittingsdag in de zaak-Heremietuil - de nachtvlinder waarnaar het strafrechtelijk discriminatieonderzoek naar de PVV-voorman is genoemd. Een voorbereidende zitting waarin onder meer de verdediging onderzoekswensen bij de rechtbank kon indienen.

In een vier uur durend betoog ontvouwde Wilders' advocaat Geert-Jan Knoops de contouren van zijn verdediging. Zijn pleidooi was gelardeerd met verwijzingen naar filosofen zoals Jean-Jacques Rousseau en Thomas Hobbes, werd ondersteund door een 100 pagina's tellende pleitnota en gevisualiseerd in een powerpointpresentatie met grafieken. Want, betoogde de raadsman, wil dit proces 'geen showproces worden, maar een zuivere zaak, eentje met een rechtvormend karakter' dan moet de rechtbank veel meer deskundigen horen. Tijdens de besloten zittingen die afgelopen maanden zijn gehouden, zijn de meeste van zijn verzoeken afgewezen. Een deskundige weigerde bovendien om te getuigen, uit angst voor de consequenties. En dus hoopt Knoops dat eerdere afwijzingen heroverwogen kunnen worden, want alleen dan komt de 'contextuele waarheid' boven tafel, en kan op academisch niveau naar het 'concept vrijheid' worden gekeken.

Wilders in de rechtbank op Schiphol. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

6.400 aangiftes

In tegenstelling tot het OM vindt de advocaat niet dat Wilders een bevolkingsgroep beledigde, en aanzette tot haat en discriminatie van Marokkanen. Wilders nuanceerde zijn uitspraken immers meteen door te zeggen dat het over 'criminele Marokkanen' ging, aldus Knoops.

Hij wil bovendien dat er een onderzoek komt naar de 6.400 aangiftes. Afgelopen weken werden op verzoek van de verdediging 15 aangevers ondervraagd. Daaruit rijst een beeld van mensen die niet weten waarom ze aangifte hebben gedaan, dat ze aangezet zijn door anderen en blind het al ingevulde formulier ondertekenden. Het argument van het OM dat het niet om een a-selecte streekproef ging, maar om 'een opmerkelijke selectie van oudere Marokkaanse mannen; de oudste was bijna 80', doet daar niet aan af, aldus Knoops. Hij wil weten of de onregelmatigheden structureel zijn. En of er sprake is van misbruik van recht doordat ook politici en burgemeesters opriepen om aangifte te doen, en standaard-aangifteformulieren klaarlagen om de duizenden boze burgers sneller te kunnen helpen.

Een geblindeerd busje arriveert bij de extra beveiligde rechtbank op Schiphol voorafgaand aan de eerste openbare zitting van de strafzaak tegen Geert Wilders. Beeld anp

Uitgelekte pleitnota

Over enkele weken zal de rechtbank reageren op de verzoeken van de verdediging. Inhoudelijk zal het proces eind oktober pas beginnen. Althans, dat is nu de planning. Kort nadat het OM vrijdag het trage handelen van de verdediging had gehekeld - de aanklagers stellen vorig jaar maart al klaar te zijn geweest voor de inhoudelijke start - vroeg Wilders' advocaat juist de zaak op te schorten. Want, stelde Knoops, publicaties in het AD van die ochtend waren ' een aanslag op het proces. Een aanslag op de vrijheid van Wilders om zich te verdedigen en onbelemmerd met zijn verdediging te communiceren.'

De krant had geciteerd uit diens uitgelekte pleitnota. Een conceptversie van een week eerder. Wilders' raadsman bepleitte een 'diepgaand onderzoek'. Want zo lang het niet duidelijk is 'wie, wanneer, op welke manier' toegang heeft gehad tot de stukken, en 'of er krachten in het spel zijn die de verdediging monddood wil maken' heeft PVV-leider geen eerlijk proces, stelde zijn advocaat.

En dat is wel een vereiste, aldus de raadsman, dit proces is immers niet zomaar een proces. Dit proces draait om vrijheid, de grenzen daarvan en de strijd die het voert met het verbod op discriminatie. 'Al 11 jaar wordt Wilders bedreigd. Hij leeft in een buitenwettelijke gevangenschap. De laatste vrijheid die hij nog heeft, is de vrijheid van meningsuiting.'

Demonstranten bij de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden