Column

Stranden huwelijken op aankoop nieuw matras?

Beeld anp

Een matras uitproberen is een van de allerdomste activiteiten die er bestaan. Je ligt op klaarlichte dag in een helverlichte winkel met je jas aan op een matras waarmee je het contact probeert te vermijden (er hebben namelijk velen voor jou op gelegen), waarbij alle voorbijlopende mensen dingen tegen je zeggen als: 'Ik maak je wel weer wakker als het 5 uur is' of gewoon 'EN? LIGT HET LEKKER?'

Dat helpt niet bij het ontspannen. Dat helpt niet bij het waarlijk aanvoelen hoe het binnenveringssysteem van het matras tegen je rug duwt, of het genoeg steun geeft en of je er thuis in een diepe, gezonde slaap op zult vallen.

Zo gespannen lag ik vorige week met mijn vriend op een Ikea-voorbeeldbed, en toen probeerden we nog een bed, en nog een, tot we een bed zagen staan waarop met grote letters iets met 'beste koop' en 'Consumentenbond' stond. We gingen erop liggen, lieten ons nog even toeschreeuwen door winkelende mensen en besloten het af te rekenen.

Nu staat dat bed bij ons thuis. Het is prachtig hoor, het ruikt ook zo nieuw en het is 20 centimeter breder dan ons vorige bed, waardoor ik het gevoel krijg dat we permanent in een hotelkamer wonen.

Maar het matras is hard. Stevig, noemen ze dat bij Ikea. Mijn vriend vindt het heerlijk. Hij heeft nog nooit zo lekker geslapen. Hij valt elke avond alras in die diepe, gezonde slaap waarop we hoopten bij het kopen van het bed. Maar ik vind het dus te hard.

Je mag bij Ikea je matras binnen negentig dagen ruilen, maar dan moet je het thuis natuurlijk wel eerst eens worden over de vraag waarvóór je het ruilt. Zoals in alle gevallen waarbij ik twijfel in mijn leven (dat zijn alle gevallen), raadpleegde ik Google.

'Ik snap nu waarom we dat matras niet even fijn vinden', zei ik tegen mijn vriend. 'Jij weegt meer dan 80 kilo, en ik minder dan 70. Dan heb je eigenlijk twee verschillende matrassen nodig.'

'Dan nemen we twee losse matrassen.'

'Maar dan ontstaat er een geul.'

'Ik vind dit matras prima.'

'Ik vind het dus te hard.'

'Ik kan overal op slapen.'

'Ja. En jij geniet hier zo van. Dat wil ik je niet afnemen.'

'Maar ik wil niet negentig dagen luisteren naar verhalen over matrassen.'

'Maar ik kan er ook niks aan doen. Hier, lees nou op internet. Het is officieel te hard voor mij.'

'Ik geloof je wel. Dus je wilt een zacht matras?'

'Ja, maar dat wil jij niet.'

'Het maakt mij niks uit.'

'Volgens mij maakt het je wel uit.'

'Je moet niet namens mij denken.'

Zouden er huwelijken gestrand zijn op de aankoop van een matras?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden